Menu 

Već dugo vremena na LifePress magazinu imate priliku čitati o lekovitim svojstvima mnogih namirnica, a danas vam na jednom mestu donosimo listu onih apsolutno najzdravijih. Možda se iznenadite.

Sve namirnice koje ćemo vam danas predstaviti su od strane eksperata proglašene super-hranom. Poseduju neverovatna svojstva koja nam pomažu da se borimo protiv raznih bolesti i da imamo više energije.

Limun

Samo jedan limun sadrži više od 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, što nam ojačava kosti i podiže nivo dobrog HDL holesterola.

Citrusni flavonoidi pronađeni u limunu mogu zaustaviti rast kancerogenih ćelija i deluju antiupalno. Istraživanja su dokazala da ukoliko u šolju zelenog čaja stavite krišku limuna, povećavate sposobnost tela da apsorbuje antioksidante iz zelenog čaja za neverovatnih 80 odsto.

Brokoli

By: wanko

By: wanko

Jedna stabljika brokolija osrednje veličine sadrži 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina K te gotovo 200 odsto preporučene dnevne doze vitamina C. Koliko je to sjajno?! Posebno kad se uzme u obzir da su ovi vitamini od velikog značaja za zdravlje kostiju i mnoga kancerogena obolenja drže podalje.

Brokoli je najbolje pripremati (na kratko) u mikrotalasnoj rerni jer na taj način on sačuva 90 odsto nutrijenata, a ako ga kuvamo u vodi ili na pari zadržava 66 odsto.

Tamna čokolada

Samo 6 g tamne čokolade dnevno može da smanji krvni pritisak. Kakao prah je veoma bogat flavonoidima i antioksidantima koji nam pomažu da smanjimo onaj loš LDL holesterol, a povisimo dobar.

Tamna čokolada sadrži 53.3 mg flavonoida dok mlečna čokolada ima manje od 14.

Krompir

Iako ga retko svrstavamo među zdrave namirnice jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folata, a toliko ih ima i u jednoj šolji spanaća ili brokolija.

Batat (slatki krompir) s druge strane je veoma bogat vitaminom A poznatom da snažno preventivno deluje na nastanak kancerogenih obolenja i jačanje imuniteta.

Losos

Losos je jedan od najboljih prirodnih izvora omega 3 masnih kiselina koje su povezane sa smanjnjem rizika od nastanka depresije, srčanih obolenja i raka. Oko 85 g lososa obezbeđuje vam oko polovinu preporučene dnevne doze niacina koji vas štiti od gubitka pamćenja i Alchajmerove bolesti.

Orasi

Orasi sadrži najviše omega 3 masnih kiselina od svih orašastih plodova, što ih čini najsnažnijim borcima protiv povišenog holesterola, a pored toga iznutra nas štite od štetnog uticaja sunčevih zraka. To ne znači da ukoliko jedete orahe ne morate koristiti kremu za sunčanje.

Avokado

Avokado spada u vrstu zdravih masti, a istraživanja su pokazala da redovnom konzumacijom avokada snižavamo holesterol za 22 odsto. Samo jedan avokado obezbeđuje nam polovinu preporučene doze vlakana kao i 40 odsto folata, što nam uveliko poboljšva zdravlje srca i krvnih sudova.

Beli luk

Beli luk je toliko zdrav da gotovo svakodnevno otkrivamo njegova nova lekovita svojstva. Beli luk sprečava razvoj bakterija  uključujući i ešerihiju koli. Alicin koji se krije u belom luku dokazano snižava krvni pritisak i holesterol.

Da bi beli luk otpustio sva svoja lekovita svojstva pre upotrebe ga malko zgnječite i nikako ga nemojte prekuvavati, jer ukoliko je izložen visokim temperaturama više od deset minuta gubi sve svoje nutrijente.

Spanać

Spanać sadrži lutein i zeaksantin, dva veoma snažna antioksidanta od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid. Istraživanja su pokazala da je od svih namirnica – boraca protiv raka, spanać najefektniji.

Dodajte sveži spanać u vaše jutranje šejkove, sigurno vam neće pokvariti ukus, a doneće vam mnogo nutrijenata. Pomešajte ga sa šargarepom, bananom, sokom od jabuke i ledom.

Pasulj

Ukoliko mahunarke (pasulj, grašak, sočivo) konzumirate četiri puta nedeljno smanjujete rizik od bolesti srca za 22 odsto. Jednak uticaj imaju i na smanjenje rizika od nastanka raka dojke.

Kad je u pitanju pasulj što tamnije zrno to-više antioksidanata. Istraživanja su pokazala da zrno crnog pasulja sadrži 40 odsto antioksidanata više od zrna belog pasulja.

Koje od ovih namirnica vi koristite u svojoj ishrani?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Jedan od najpoznatijih prirodnih lekova protiv povišenog holesterola je zob, ali zbog toga su ostale žitarice nepravedno zapostabljene jer i one imaju gotovo jednaka svojstva baš kao i zoben akaša. Jedno istraživanje je pokazalo da...