Menu 

Nezaposlenost raste u Srbiji i u ovoj godini i iznosiće 22,6 procenata. Šta ta brojka označava kad pričamo o ljudskim životima? U Srbiji trenutno 786.988, odnosno 20,8 lica nema posao, a udeo mladih do 30 godina starosti u ukupnoj nezaposlenosti je 26, 5 odsto, pokazali su poslednji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) iz aprila ove godine.

Kako je u narodu već poznato, muka natera čoveka da jednostavno počne da razmišlja o nekim alternativnim mogućnostima poslovanja i zarade. Jedan od takvih poslova je freelancing.

Biti freelancer Vam daje tu mogućnost da zaradite dodatni novac pored stalnog radnog mesta, ili vremenom da u potpunosti ostvarujete neophodne prihode samo od projekata koje budete završavali na osnovu honorarnog ugovora.

Šta znači biti freelancer?

Ukoliko se odlučite da budete freelancer, to znači da svoje usluge naplaćujete po satu, danu ili projektu a pritom niste vezani ni za jednog poslodavca, odnosno niste stalno zaposleni u nekoj kompaniji. Slobodnjaci poseduju neophodno znanje i iskustvo u određenoj oblasti (pisanje, dizajn, programeri, virtuelni asistenti) i vole svoju slobodicu.

Freelanceri posao uglavnom traže na online berzi poslova, kao što je Freelancer, Elance, Odesk ili putem nekih drugih posrednika između poslodavaca i onih koji žele da zarade. Na ovim i sličnim stranicama poslodavci objavljuju poslove koje vi možete da pretražujete ili jednostavno da pratite nove koji se pojavljuju u kategorijama koje vas zanimaju. Ono što freelancere sa naših područja pomalo koči da se afirmišu kao freelanceri, jeste nedostatak platforme koje bi služilo isključivo za naše prostore. Najnovija inicijativa za isto, rodila se negde početkom godine i sajt Freelancer Srbija je mesto gde možete pronaći najrelevantnije informacije vezane za freelancing, a uskoro se planira i puštanje u rad platforme koja će omogućiti rad freelancera sa našeg podneblja sa preduzetnicima.

Kao slobodnjak, nemate radno vreme (radite koliko želite, poštujete rokove i zahteve klijenta), niste vezani za kancelariju i pisaći sto, i sami sebi kreirate karijeru.

Šta mi je potrebno da postanem freelancer?

Da bi ste postali freelancer, potrebno je da posedujete određeno znanje koje možete ponuditi svojim potencijalnim klijentima. Sad je trenutak da razmislite o tome, koje su vaše veštine koje možete monetizovati. Da li ste pisac, da li se razumete u programiranje, dizajn, marketing? Zapišite to na jednom papiru i razmislite u kojoj ste oblasti autoritativniji. To je vaša niša. To najvažnije da biste počeli raditi kao slobodnjak.

Sledeće stavke su takođe korisne za one koji su tek počeli sa poslom:

  • Blog za promociju svog rada
  • Kontakt e-mail adresa, telefon
  • Portfolio
  • Reference

Raditi u pidžami nije zločin

Mnogi od nas su robovi svakodnevnih rituala, koje obavljaju skoro pa automatski. Zaposlena lica u raznim kompanijama imaju premalo manevarskog prostora, ako tako nešto i postoji. Oni se svaki dan „igraju u tuđem dvorištu sa tuđom loptom, po tuđim pravilima“. Nema opcije za slobodu, nema opcije za kreativnost, za sklad radnog i slobodnog vremena.

Biti freelancer vam pruža mogućnost da radite po svom, da sami određujete kako ćete rasporediti svoj dan, da sami procenite koliko treba sati da radite dnevno da bi postigli finansijsku stabilnost. Naravno, ni ovaj način zaposlenja nije idealan, niti može da se izbori sa tako velikom stopom nezaposlenosti, ali ako vam je već život dao limun, vi ga iscedite i napravite limunadu.

Pročitajte još neke zanimljive tekstove na temu freelance karijere.

Da li biste se oprobali u ovoj industriji koji svakim danom uzima sve više i više maha među ljudima koji traže alternativne metode zarade?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar