Menu 

U skorije vreme na tržištu bi trebalo da se pojavi senzor, veličine nikotinskog flastera koji će vas upozoravati da ste previše vremena proveli na suncu i da je vreme da se sklonite u hlad. Šta mislite, dobro ili besmisleno?

Istraživači sa univerziteta u Melburnu su izumili senzor koji se može nositi na koži a koji ima sposobnost da detektuje radijaciju UV zraka kao i štetne gasove. Oni su dokazali da mogu iskoristiti obične materijale poput cinkovog oksida koji se nalazi u kremama za sunčanje i pretvoriti ih u nesalomive električne senzore, tanje od jednog milimetra.

Da bi senzor učinili nosivim oni su cinkov oksid spojili sa silikonskim mateijalom koji se obično koristi za izradu kontaktnih sočiva.

senzor

Ovi senzori će se moći povezivati sa mobilnim telefonima koji će vas upozoriti da je uticaj UV zraka štetan i da treba da se sklonite inače ćete izgoreti na suncu. Pored sunčevih zraka, senzor deluje i na štetne gasove poput smoga i nitrogen dioksida te može upozoriti da je zagađenje vazduha preveliko. Ovaj korisni senzor bi trebalo da se izrađuje od jeftinih materijala i ne bi trebalo previše da košta, a istraživači kažu da žele napraviti nešto što će većina ljudi širom sveta moći priuštiti.

Biste li nosili ovaj senzor?

Izvor: Mashable.com

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar