Menu 

Jutarnje mučnine većina trudnica smatra jednim od najnormalnijih simptoma kojima ne treba pridavati veliki značaj. Stručnjaci, ipak tvrde drugačije. Evo šta sve treba da znate o jutarnjim mučninama.

Najnovija istraživanja su pokazala da čak osam od deset trudnica pati od jutarnjih mučnina. Svakodnevno povraćanje može biti poprilično iscrpljujuće i ni malo bezazleno i zato bi svaka trudnica trebalo da se obrati svom lekaru, jer bi možda bilo potrebno uvesti terapiju ili odrediti promenu nekih životnih navika.

By: Karin Dalziel
By: Karin Dalziel

Termin „jutarnje mučnine“ može da zbunjuje pošto one ne napadaju samo ujutro, već se mogu javljati tokom celog dana.

Simptomi jutranje mučnine

Uobičajeni simptomi koji podrazumevaju ovu pojavu su mučnina, povraćanje, suva usta, ali jutarnja mučnina može da prouzrokuje anksioznost trudnice. Nakon što povraćaju po ceo dan trudnice počnu razmišljati da li se ispravno hrane, da li rade nešto loše što će naštetiti bebi i to lako može dovesti do anksioznosti.

U većini slučajeva jutarnja mučnina je sasvim bezopasna, ali postoje slučajevi kad dovodi do dehidracije ili toga da žena ne dobija dovoljno kilograma. Što je veoma loše za zdrav razvoj bebe koja ne dobija dovoljno nutrijenata.

  • Da biste se izborile sa jutarnjim mučninama, trebalo bi da jedete manje, ali češće obroke koji nisu previše začinjeni i masni, bogate proteinima i povrćem.
  • Tokom dana pored sebe uvek imajte flašicu vode (posebno leti) i pijuckajte po malo tokom celog dana da smanjite rizik od dehidracije.
  • Vitamini tokom trudnoće, su takođe veoma važni i nikako ih nemojte preskakati.

Pročitajte i kako da se izborite sa jutarnjim mučninama uz pomoć članka “Top trikovi protiv jutarnje mučnine”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar