Menu 

Uništavaju vam voćkice, uneređuju balkon, kopaju zemlju u saksijama, jedu semenke, koje ste posejali. Saznajte kako da oterate ptice iz bašte ili sa balkona.

Ptice su lepe životinje, ali su prenosnice mnogih bolesti. Uz to, mogu biti prava napast za prvo voće, bobice, uopšte za vaš vrt i baštu. Velike probleme imaju i ljudi u gradovima, koji ptice, posebno golubove, ne mogu oterati sa blakona. Jednim delom mnogi od njih popuštaju u borbi i prepuštaju im balkon pretvarajući ga u “vanjsku ostavu”. Ne dopustite pticama da vas spreče da uživate ovog proleća i leta na sunčanom balkonu, da sačuvate voćkice u svojim voćnjacima, da zaštitite plodove svog baštovanskog rada.

golub balkonGolubovi mogu da unerede izmetom balkone, detlići uništavaju drvenariju, a druge sitne ptice mogu da za jedan dan “poberu” sve voćkice sa jednog manjeg stabla.

Postoji nekoliko opcija da ih zastrašite i držite podalje od svog doma, u zavisnosti od vašeg budžeta, želja i mogućnosti.

Naravno, ma koliko vas ptice iznerviraju ne pribegavajte oštrim metodama. Nije dozvoljeno da ih trujete i ubijate otrovima, lovite u kaveze, … One su, ipak, deo prirode i imaju svoju svrhu i funkciju u eko sistemu.

Vaš je cilj da pticama date od znanja da vaš balkon ili bašta nije baš prijatno i sigurno okruženje za njih.

Zvukovi

zastita od pruca za biljkePostoje posebni sistemi protiv ptica – zastrašivanje zvukovima. To trebaju biti ujednačeni zvukovi koji se ponavljaju, a koji ih plaše. To mogu biti i zvukovi nekih ptica predatora i slično. Iako je vrlo efektno mnogi smatraju da je istovremeno iritirajuće i za same ukućane. Delotvorno je ako tako nešto pokušavate na njivi dalje od kuće.

Vizuelno

Neverovatno, ali istinito – plastična sova ili orao, kojeg postavite u dvorištu svakako će držati golubove i slične ptice podalje od vaše bašte. Na balkonu, na plafonu možete nacrtati orla ili jastreba raširenih krila. Golubovi uvek, dok se goste na vašim balkonskim saksijama, pogledavaju oko sebe, pa i iznad sebe. Slika ove ptice će ih prestraštiti.

Izrezani komadi folije obešeni po dvorištu na ograde oko bašte ili na balkonu takođe mogu da ih oteraju. Njih nosi vetar, presijavaju se na suncu i stalno menjaju boje i svetlo što zbunjuje i plaši ptice. Nezgoda je u tome da će ptice, kada ispitaju sigurnost, ako su mnogo gladne ignorisati vaše “strašilo”.

mreza protiv ptica

Zaštita

Postoje posebne mreže i žice, koje možete postaviti preko zemlje ili “ogrnuti” voćke. Ovakva zaštita je malo skuplja, ali svakako delotvorna.  A ako želite da zaštite semenke, poklopite ih čašicama i teglama dok ne proklijaju i ojačaju. Takođe, kao i u bašti u velikim betonskim saskijama na balkonu možete od pruća isplesti zaštitu za zemlju, za semenke koje ste posijali.

CD

Sigurno ste primetili da se na balkonima mnogih zgrada presijavaju CD-ovi koji vise sa plafona. Potrebno je samo da ih izvadite iz okvira i uz pomoć konca okačite oko saksija. Obično je delotvorno, ali kao i sa folijom, ako su ptice mnogo gladne neće delovati.

CDovi balkon

Baloni

Obesite na balkon balone koji se presijavaju. Biće lep ukras, a oteraće golubove i ptičice. Možete ih okačiti i na ograde kraj bašte. Zavežite na njih i trakice koje se prsijavaju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar