Menu 

Osnovni koncept koji se krije iza alkalne dijete jeste da određena hrana može stvarati kisele bioprodukte u vašem telu nakon što ih probavite. Na svu sreću, negativan uticaj tih kiselina se može smanjiti ako ograničite unos takve hrane,  a povećate unos namirnica koje alkaliziraju organizam.

Beneficije koje donosi ovakva dijeta su zaista brojne, a prema poslednjim istraživanjima dokazano je da ovakav način ishrane može:

  • Poboljšati zdravlje kostiju.
  • Smanjiti trošenje mišićne mase.
  • Preventivno uticati na bolesti poput hipertenzije i moždaog udara.
  • Poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.
  • Poboljšati kognitivne sposobnosti i pamćenje.

I ono što je najbolje, alkalna hrana nije skupa jer su to obično namirnice koje su vam dobro poznate i neće vam biti problem niti da ih nađete niti da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Zašto bi trebalo jesti alkalnu hranu?

Za održavanje organizma vitalnim veoma je važno da naša tela imaju pH vrednost krvi oko 7,4, a na pH skali to je pomalo alkalno. Jedan od glavnih načina na koje naša tela održavaju unutrašnju pH vrednost je putem bubrega. Oni filtriraju sav višak kiseline u organizmu i izbacuju ga putem urina.

Problem nastaje kada konzumiramo previše hrane koja stvara kiseline pa bubrezi jednostavno nisu u mogućnosti da filtriraju sve i izbace sav višak što uzrokuje kretanje kiselina u tkivu organizma. Studije su otkrile da ako previsok nivo kiselina postane hroničan može doći do brojnih zdravstvenih stanja. Samo neka od njih uključuju stavranje kamenja u bubrezima, smanjena gustina kostiju, degradacija mišića i moguća povezanost sa artritisom, dijabetesom i kancerogenim obolenjima.

Lekar Thomas Remer je razvio način izračunavanja potencijalnog kiselog ili alkalizirajućeg efekta koji hrana može imati na organizam i naziva se potencijalno opterećenje bubrega kiselinama (PRAL) i time se meri koliko kiselina bubrezi treba da procesuiraju nakon što pojedemo određene namirnice.

Dokazano je da kad jedemo hranu koja ima visok PRAL, pH vrednosti urina i pljuvačke često postaju niže, ili više kisele, dok hrana sa niskim PRAL vrednostima podižu pH vrednosti urina i pljuvačke čineći ih alkanijima. Treba napomenuti da ovaj način merenja nije savršen, ali može dati prilično korisne smernice kad je u pitanju način na koji hrana utiče na telo.

Alkaliziranje hrane po grupama

8270095707_4ea4d6c7e9_z

Stručnjaci preporučuju da 80 odsto svakodnevne ishrane sačinjava alkalna hrana iz grupa namirnica koje ćemo navesti u daljem tekstu. Ostalih 20 odsto namirnica može biti neutralno do kiselo, ali trebalo bi ih svesti na minimum. Uvek birajte svežu, organsku hranu kad god ste u mogućnosti. Veoma važan deo alkalne ishrane su i minerali koji pomažu organizmu da odbaci kiseline. Organska hrana dokazano ima najviše nutritivne vrednosti i bogata je mineralim ai vitaminima.

Povrće. Svo povrće je alkalno i ako jednostavno povećate unos povrća na dnevnoj bazi, na dobrom ste putu ka alkalnoj dijeti. Najbolje je povrće jesti u sirovom obliku ili kuvano na pari, prženo ili dinstano duže vreme jednostavno nije dobro jer na neki način gubi svoja lekovita svojstva. Morske trave su veoma alkalne kao i zeleniš poput spanaća, kelja, peršuna, potočarke…

Voće. Većina voća je takođe alkalno uz nekoliko izuzetaka među koje spadaju borovnice, brusnice i šljive za koje je dokazano da spadaju u kiselu hranu. Baš kao i povrće, preporučuje se voće u sirovom obliku. Najbolje alkalno voće je: dinja, limun, limeta, urme i grožđice. Sveže ceđeni sokovi i smoothiji se takođe preporučuju.

Orašasti plodovi i semenke. Bdemi, kestenje, chia semenke i susam su alkalni dok su svi ostali orašasti plodvi i semenke pomalo kiseli. Da biste ih napravili alkalnima trebalo bi da ih namočite u vodu, pustite da proklijaju zatim jedete klice.

Žitarice i mahunarke. Amarant, proso i kinoa su jedine organske žitarice koje su alkalne kao i sveže mahunarke poput graška, lima pasulja i svežih proizvoda od soje poput tofua i tempeha. U principu sve ostale žitarice i mahunarke su pomalo kisele i trebalo bi ih zaobilaziti posebno kad je reč o prerađenim namirnicama poput hleba ili testenine.

2656882631_441faed932_z

Koju hranu je potrebno izbegavati?

Grupe hrane za koje je dokazano kako su najkiselije su uglavnom životinjskog porekla, a jedna od najkiselijih namirnica je meso. Riba je malo bolja, ali i dalje prilično kisela. Mlečni proizvodi i jaja su takođe kiseli, a mleko koje je najmanje kiselo je kozje.

Pored proizvoda životinjskog porekla najkiseliji su veštački zaslađivači i beli šećer, ali melasa, med i javorov sirup su takođe kiseli. Važno je napomenuti da je glavni fokus alkalne dijete da na neki način izbalansirate šta jedete i uvedete više zdravih namirnica. Ni u kom slučaju ne treba da budete ekstremni.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. zoran

    med ima vrlo visoku alkalnost, znaci nije acno da je kiseo

Napišite komentar

Saznajte

Ruth Oosterman je mlada majka koja zajedno sa svojom trogodišnjom ćerkicom stvara prava mala umetnička dela. Piši! Širi dalje!