Menu 

Danas je kraj programa Mršavite sa nama. Zadržite se još malo da pogledate vaš današnji meni, ali i smernice šta da jedete posle i šta vas čeka.

Za japansku dijetu tvrde da u najvećem broju slučajeva povratka kilograma nema. Moguće je samo da dobijete natrag maksimalno 1 kilogram. Međutim, nema vraćanja satrim navikma. Ukoliko ste čitali izjave ljudi koji su prošli ovu dijetu (u tekstu Mršavite sa nama: četvrti dan) mogli ste primetiti da su neki od njih rekli da više nisu imali žudnju za slatkim i za kaloričnom hranom. To znači da je program promene metabolizma uspeo. Sada i neće biti teško ignorisati stare navike i baciti se na zdraviju hranu.mršavite

Iako ova dijeta nije imala mnogo veze sa japanskim načinom ishrane (samo su je kreirali japanski stručnjaci), mi vam donosimo neke japanske smernice, koje vam mogu pomoći da ostanete na putu zdrave ishrane.

Govori smo o tome kako da jedete očima, odnosno da na taj način, prilazeći lepo serviranoj hrani, mozgu dajete signal da ste već malo siti. To je jedna od teorija, za koju mnogi tvrde da “pali” (Više potražite u tekstu Mršavite sa nama: treći dan).

Kada jedete trebate biti samo 80 odsto “puni” (To se naziva još i Hara Hachibunme). To znači da se trebate zaustaviti nešto malo pre nego vam se učini da ste siti. Jedite sporije i naučite da stanete.

Na stolovima u Japanu povrće je vrlo važno. Čak 4 do 5 vrsta, se nalazi u proseku, na stolu za vreme ručka. Oni koriste soju, mirin (vino od slatkog pirinča), gljive šitake. Japanci, po nekim podacima, jedu čak 100 različitih vrsta hrane sedmično, dok je u zapadnim kulturama taj broj sveden na 30 do 45.

Zdravlje poboljšajte ribom bogatom omega 3 masnim kiselinama, jedite lososa, tunjevinu, sardine.

Proteine potražite u drugim namirnicama, osim mesa. Koristite proizvode od soje, koji predstavljaju odličnu zamenu za crveno meso.

Cilj vam je, znači, da unosite mnogo voća i povrća i da meso svedete, na, približno, 3 do 4 puta sedmično – manje obroke. Vežbajte, krećite se, pazite da što više izbegavate šećer, a možete se voditi i nekim savetima iz teksta Zdrave zamene za određene namirnice.mršavite

Doručak: šoljica crne domaće kafe (ili neka od zamena o kojima smo pisali).

Ručak: 2 kuhana jajeta, salata od kuhanog kupusa sa malo ulja i čaša svežeg soka od paradajza

Večera: riba pečena ili kuhana (200 gr), sveža kupus salata.

Mršavite sa nama: Vežbe

Danas otiđite na trčanje. Izađite na svež vazduh, protegnite se, stavite slušalice na uši, pustite omiljenu plejlistu i krenite. Stazom, stepenicama, šumom, kraj reke, … Kako kod želite. Trčite bar 15 minuta laganim tempom. Nakon toga pređite na pešačenje i kada dođete kući opustite se na vama najomiljeniji način, uz muziku, knjigu, dobru kupku, …

Javite nam kako je vaš program prošao, da li ste uspeli da ga “izgurate” do kraja?

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Нађа Команечи

    Kada ćete da ponovite…?

  2. Zorka Vukelic

    :P

Napišite komentar