Menu 

Koliko često pripremate mesnu štrucu koja je sigurno jedno od omiljenih domaćih jela? Ako se uporno trudite, ali ona nikada ne ispadne onako mekana i ukusna kao mamina sledite naše savete i usavršite svoj recept.

Mesna štruca je jedno od jednostavnijih jela za pripremu, ali postoji nekoliko osnovnih pravila koje treba poštovati da bi ispala mekana, sočna i izdašna. Evo u čemu najčešće grešimo.

Upotreba posnog mesa. Upotreba mesa koje ne sdrži nikakve masnoće kao što su mlevena piletina ili ćuretina može učiniti da vaša štruca bude previše suva, a niko ne voli suvu mesnu štrucu.

Da biste izbegli taj problem najbolje je koristiti više vrsta mesa. Mešajte govedinu, teletinu, jagnjetinu, svinjetinu. Ako štrucu pravite od ćuretine ili piletine onda neka 30 odsto smese čini svinjetina koja će štrucu učiniti mekom i sočnom. Sočnost ćete dobiti i ako stavite vlažne dodatke kao što su roštiljski umak, kečap, senf…

ćuretina

Premala količina začina. Kad su u pitanju začini veoma je teško dozirati biber i so u mlevenom mesu. Najbolji način da ocenite da li je meso dovoljno začinjeno jeste da od smese oblikujete malu ćufticu, propržite je na tavi i probate pa modifikujete ukus po želji.

Upotreba sirovog povrća. Povrće može biti zaista veoma ukusan dodatak vašoj štruci, može joj dati posebnu aromu i teksturu, ali bi bilo dobro da umesto sirovog koristite termički obrađeno povrće.Bilo da koristite crveni luk, šargarepu ili nešto treće, pre nego povrće pomešate sa mesom obavezno ga prodinstajte na malo putera ili maslinovog ulja da omekša.

mrvice

Upotreba hleba koji nije namočen. Stari hleb ili hlebne mrvice su pored mesa glavni sastojak mesne štruce i deluje kao vezivno tkivo, ali ako koristite mrvice ili hleb koje niste prethodno namočili u mleku ili vodi velika je verovatnoća da će tokom pečenja izvući sočnost iz mes ai štruca će ostati suva.

Meso mora da odmori! Baš kao kad pečete biftek ili veći komd svinjetine, ako štrucu budete previše rano isekli nakon pečenja svi sokovi će iscureti i biće suva. Veoma je važno da nakon pečenja štrucu umotate u foliju, ostavite da odmori pet minuta pa je onda sečete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar