Menu 

Kuhinjske tajne se krišom prenose s kolena na koleno. Iako možda, na prvu, zvuče neobično, verujete mnogim kuharicama su olakašale život. Razotkrijte tajne sa nama.

Kratki trikovi

Ukoliko stavite jabuku ili komad hleba u posudu sa smeđim šećerom on se neće grudvati. Isti učinak na so ima riža, koju bi bilo najbolje dodati solanicima. A lovorov list čuva rižu, grah, testeninu i brašno od bubica, žižaka.

kuhinjaSir

Da vam se tvrdi sir ne bi brzo sušio, premažite ga sa malo putera. Ovo deluje i ukoliko se sir već stvrdnuo. Samo ga premažite sa puterom ili margarinom i ostavite neko vreme pre služenja.

Jaja

Da biste utvrdili da li je neko jaje pokvareno ili ne, potrebno je samo da spustite u posudicu sa vodom. Ukoliko je palo na dno, reč je o svežem jajetu, a ako je isplivalo na površinu, možete ga odmah baciti.kuhinja2

Povrće

Na žalost, povrće se brzo kvari. Da biste ga održali duže svežim držite ga na papirnatim ubrusima (stavite ih u frižider na dno pregrada za držanje povrća i voća). Papirnati ubrusi će dobro doći i za gljive, koje je potrebno blago obmotati sa njima.

Limun

Ne morate uvek seći ceo limun. Ukoliko vam treba samo par kapi, probušite rupicu na limunu i iscedite koliko vam je potrebno i tako će limun moći duže da stoji.

Imate li vi neke kuhinjske tajne, koje su vama prenešene sistemom “s kolena na koleno”?

Sviđa nam se
Autor
Tajne starih kuvarica koje morate znati
Datum
Ime
Kulinarske tajne naših baka
Stars
5
Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. Jelena

  Slazem se sa Marijom, lepse je fokusirati se na savete i ono sto je dobro, a ne ispravljati krive Drine na svakom koraku. Niko ne potcenjuje kuvarsku profesiju, to je umetnost kao i svako drugo zanimanje.

  Hvala lifepress-u na mnogim prakticnim stvarima koje sam naucila i koje mi olaksavaju zivot svakodnevno :)

  • Mirjana Despot Mirjana Despot

   Jelena, Marija – hvala na podršci i lepim rečima – naša ekipa će se truditi da bude još bolja ;)

 2. Marija

  Dobro je čoveče, pusti sad to moralisanje, definisanje i uterivanje pravde! Nismo mi niti u Francuskoj, niti u Engleskoj, a kao drugo, nije to ovde uopšte ni poenta! Poenta je u nekim jednostavnim, a opet i te kako korisnim savetima i trikovima koji nama, “amaterima kuvarima”, dosta znače i pomažu u našim malim kuhinjskim/kulinarskim aktivnostima!

  Hvala lepo na zanimljivim savetima i trikovima koje ste podelili sa nama! :)
  Pozdrav!

 3. the chef

  Kuvarice i kuvari su profesionalna designacija a spremacice hrane/domacice i domacini su ti koji se mogu nazvati (iz potrebe) amaterima kuvarima.
  Vasi saveti nisu za kuvarice vec za amatere tj domacice u kuhinji. Kuvarice/Kuvari su to naucili pre nego su krenuli u skolu kulinarstva a tad su bile samo studenti bez designacije.
  Kako bi vas naziv zvucao na Francuskom,Engleskom jeziku (posprdno i neprofesionalno)!

Napišite komentar