Menu 

Ako ste odlučili da se hranite zdravije i jednostavno ne znate odakle tačno da krenete naš skromni savet vam je da za početak ne pravite drastične promene jer je verovatnoća da ćete istrajati mala. Za početak otkrijte koje su to zdrave zamene za ne tako zdrave, omiljene namirnice.

Ova lista će vam pomoći da vaša ishrana bude siromašnija mastima i natrijumom te  nutritivno zdravija . Ono što je sjajno kad su ove zamene u pitanju jeste činjenica da ćete na neki način i dalje moći uživati u omiljenim jelima, ali uz male modifikacije.

Krenimo redom.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Slanina. Slanina nikako nije namrnica koja spada u zdravu hranu, ali to ne znači da treba da je se u potpunosti odreknete. Umesto svinjske potražite slaninu napravljenu od ćuretine koja sadrži 40 odsto manje natrijuma, 50 odsto manje kalorija, te 60 odsto manje masti, od standardne slanine.

Hleb. Ovo je poprilično jednostavno, a sve što treba da uradite jeste da umesto belog hleba kupujete onaj napravljen od celovitog zrna žitarica ili odaberite onaj napravljen od heljdiog ili raženog brašna. Umesto tortilja možete koristiti spanać, blitvu ili zelenu salatu. Punjenje pripremite na isti način, ali umesto u omot od belog brašna zamotajte ga u omot od zelenog lisnatog povrća.

Hleb od celovitog zrna žitarica sadrži 40 odsto više proteina, manje ugljenih hidrata i gotovo dva puta više vlakana od belog hleba.

Pasulj iz konzerve. Umesto pasulja iz konzereve koji nam povremeno zaista može uštedeti vreme kad je u pitanju priprema ručka, kad god imate vremena koristite suvi pasulj. Konzervisani pasulj obično sadrži dosta soli.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Konzervisano povrće. Umesto konzervisanog neka vaš izbor uvek bude zamrznuto povrće koje je obično sveže zaleđeno i nisu mu dodavane soli pri obradi što je kod konzervisanog povrća gotovo uvek slučaj.

Voćni kompot. Konzervisano voće obično pliva u bogatom sirupu punom šećera i nikako nije dobra opcija ukoliko želite zdravo da se hranite. Umesto kompota uvek koristite sveže voće koje je sezoni, a za borovnice, jagode, maline, višnje i ostale ukusne voćkice sačekajte leto ili ih kupujte u zamrznutom obliku.

Džemovi. Ako se u vašim receptima za praznike na spisku namirnica nalazi i džem koj je obično prepun šećerom, naša preoruka vam je da ga zamenite pireom od svežeg voća. Na taj način smanjićete broj kalorija i količinu ugljenih hidrata u samoj poslastici.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Majonez. Veoma popularan začin za sendviče bez koga je ruska salata nezamisliva je zaista nezdrava opcija. Umesto majonaze pokušajte koristiti humus, pire od avokada i senf. U marinadama i prelivima za salate zamenite ga grčkim jogurtom. Dobićete istu kremastu teksturu, svežiji ukus i mnogo manje kalorija i masti.

Punomasno mleko zamenite mlekom sa manje masnoće.

Soja sos je sjajan za jela inspirsana Azijom, ali on zaista sadrži mnogo natrijuma i zato ga zamenite slatko-kiselim umakom, senfom ili soja sosom sa manje natrijuma.

??????????????????????????????????????????????????????????????

Bela riža i testenina. Uvek koristite smeđu ili divlju rižu, a u potpunosti je možete zameniti zdravijim prilogom kao što je kinoa ili kus kus. Kad je testenina u pitanju kupjte onu integralnu ili napravljenu od brašna celovitg zrna žitarica.

Ove jednostavne zamene neka budu prvi korak ka zdravijoj ishrani.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar