Menu 

Tokom hladnih zimskih meseci koža je sklona perutanju, isušivanju i pucanju, a ajurvedski stručnjaci to uglavnom pripisuju neravnotežom među došama. Da biste sprečili sve probleme sa kožom i telo vratili u ravnotežu čak i kad nam vreme ne ide na ruku treba da pratite sledeće savete ajurvedske medicine.

Probudite kožu hladnom vodom. Ovo je praksa koju praktikuju mnogi koji poštuju zakone ajurvede, a nakon što umijete lice hladnom vodom, napunite usta vodom i zatim poprskajte oči više od sedam puta. Mućkajte vodu u ustima neko vreme pre nego što je ispljunete. Mnogi veruju da ova praksa otpušta energiju koja se umirila tokom noći, otvara i budi pore.

8035035694_5ddf514254_o

Ujutro pojedite deset badema. Suva koža zimi ukazuje da vam nedostaje prirodnih ulja koji neguju i vlaže kožu, a u tome vam mogu pomoći bademi. Prema ajurvedi trebalo bi da preko noći namočite bademe u vodu, zatim ujutro skinete kožu i pojedete ih. Namakanje i skidanje kože bademe čini lakšima za probavu.

Priuštite sebi savkodnevnu masažu. Pokušajte na dnevnoj bazi masirati svoje lice jer ajurveda veruje da se upravo u masaži krije tajna zacelenja. Tokom masaže koristite kvalitetna organska ulja, nežno ih nanesite na kožu pa ih vrhovima rstiju nežno umasirajte. Svi oni otrovi koji su se nakupili u koži tokom dana će biti oslobođeni, a koža će automatski izgledati zdravije i lepše. Pored toga automatski će vam se popraviti probava i energija, a masaža će vas sigurno i opustiti.

Izbegavajte voće koje podstiče isušivanje kože. Voće koje samo po sebi nema preterano puno sokova, poput jabuka, krušaka i nara nisu najbolji izbor za zimski period iako su tada na vrhuncu sezone. Ipak zbog svoje kože i hidratacije zimi bi trebalo da birate voće poput grožđa, narandži i ananasa.

23761628132_41c60d3e16_o

Neka vaša kuuhinja bude i vaša apoteka. Ajurvedska filozofija kad je u pitanju nega kože glasi: „na kožu ne stavljaj ništa što ne bi pojeo“. To je zato što organizam putem kože apsorbuje sve supstance proizvoda koje nanosite na kožu. Svi ti sastojci lako mogu dospeti u krvotok i utiču na unutrašnje organe, a samim tim i opšte zdravlje. Upravo iz tog  razloga treba svoju kuhinju da pretvorite u apoteku i kozmetički salon. Samo neki od sastojaka koji tamo treba da se nađu su: organski jogurt, voće, orašasti plodovi, semenke, kurkuma i sveže voće. Sve su to namirnice koje sadrže ključne sastojke neophodne vašoj koži tokom zime. Ono što je najbolje ove namirnice u kom god obliku da ih koristite, bilo da ih jedete ili od njih pripremate maske na lice sa sobom ne nose nikakve nuspojave. Donosimo vam i recept za osvežavajuću masku koja će vratiti živost u vaše lice za trena oka.

Potrebni sastojci:

  • 1 kašika organskog meda
  • 1 kašika svežeg jogurta
  • Prstohvat kurkume u prahu

Sve sastojke dobro izmešajte da dobijete jednoličnu smesu zatim masku nanesite na lice i vrat i lagano je umasirajte prtisma da biste pojačali njen efelat. Nakon 20 minuta masku isperite mlakom vodom. Ovu masku jednostavno možete pretvoriti i u nežni piling za lice, a da biste to uradili samo dodajte kašiku mlevenog crvenog sočiva ili kašiku mlevenih badema i koritite kao bilo koji drugi piling za lice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar