Menu 

Nokti su vam osetljivi, krhki, pucaju, listaju se? Imate probleme sa noktima, zanokticama? Uz pomoć malih, prirodnih trikova ti problemi mogu postati prošlost.

Ponekad su bolesti noktiju ozbiljniji i potrebna je medicinska pomoć (recimo, kada su neke jače infekcije u pitanju), ali jednostavniji problemi se mogu rešavati uz pomoć prirodnih preparata.

Međutim, ponekad je potrebna i nega iznutra. Zato ćemo vam, pored saveta za negu noktiju, govoriti i o ishrani, dijeti za zdravije nokte i čišćenju jetre, koje je vrlo važno.

Ulja

Ne bacajte pare na silne kremice. Za vaše ruke i nokte najbolje je da kupite bademovo ili ulje čajevca. Umasirajte ulje na nokte i ruke svaki dan dva puta, ujutro i naveče. (Potrudite se da nabavite čisto, organsko ulje). Kada govorimo o ulju čajevca, ono je posebno dobro kada su u pitanju bolesti noktiju izazvane bakterijama ili gljivicama. Deluje antibakterijski i može ublažiti simptome. Potrebno je da samo par kapi utrljate na nokte i zanoktice.

Nega maslinovim uljem

Maslinovo ulje je posebno važno za negu noktiju. Natapajte nokte 15 do 20 minuta u toplom maslinovom ulju da bi ste ih hidratizirali. Ukoliko ga naneste na nokte kuglicom vate daćete im sjaj i zaštititi ih od hemikalija iz lakova za nokte. Natapajte nokte i u mešavini maslinovog ulja i limuna (3:1) 10-tak minuta, a nakon toga stavite pamučne rukavice i ostavite da deluje tokom noći.

Trikovi

Ljudi koji imaju probleme sa noktima i infekcijama trebali bi, obavezno, nositi rukavice svaki put kada su im ruke u kontaktu sa deterdžentima ili sredstvima za čišćenje. Ni predugo natapanje noktiju u vodi nije dobro, posebno, u kombinaciji sa deterdžentima.

Mešavina aloe vere i kukurme je posebno dobra za problem sa infekcijama noktiju. Bilo bi dobro da je nanosite svaki dan, bar dok se infekcija ne povuče.

Zanoktice

Da biste se rešili zanoktica napravite smesu od 1 kašičice prirodne gline, 1 kašičice maslinovog ulja i 3 kapi eteričnog ulja lavande. Sve sastojke pomešajte, nanosite na zanoktice da ih pripremite za lakše uklanjanje. (U tekstu Stanite u kraj dosadnim zanokticama pročitajte kako da rešite i ovaj problem).

Jetra

Jetra je vrlo važan organ zadužen za čišćenje našeg organizma, zato je bitno, kada su u pitanju nokti, kao i mnoge druge bolesti, da problemu prilazimo “iznutra”. Detoksifikacija organizma i čišćenje jetre mogu vam pomoći da izbacite štetne toksine, koji su se nakupili u organizmu i koji mogu da izazovu bakterijska i gljivična obolenja noktiju. (U tekstu Osnažite jetru! govorili smo o načinima čišćenja ovog vitalnog organa).

Hrana

Da biste imali zdrave nokte i sprečili obolenja vrlo je važno i kako se hranite. U vašim obrocima bi trebalo biti bar 50 odsto voća i povrća. Potrebno je i da jedete hranu bogatu cinkom (spanać, orašasti plodovi, losos, …)

Sa pravilnom ishranom ćete osigurati važne vitamine i minerale potrebne za rast i učvršćivanje noktiju.

Između ostalog, trebalo bi ishranu obogatiti: celovitim žitaricama, hranom bogatom željezom i proteinima, … Ukoliko su vam nokti krhki trebali bi piti čašu sveže isceđenog soka mrkve ili čaj od rastavića, koji sadrži amino kiselinu L-cistein, koja je važna za rast kose i noktiju.

Da li ste vi pronašli neki prirodni preparat, koji vam je pomogao u rešavanju ovih problema?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar