Menu 

Kad dođe vreme da vaša beba pređe na čvrstu hranu Udruženje pedijatara Amerike savetuje da vašoj bebi malo po malo predstavljate nove namirnice. Ovi zalogajčići su savršeni za bebin prvi susret sa čvrstom hranom.

Režite bebi hranu na komadiće i pustite je da sama uzima i jede, nemojte je gnječiti i miksati, jer se kasnije deca u starijem dobu teže navikavaju na žvakanje.

Zalogajčići za bebe

Počnite sa bananama ili avokadom koje ćete iseckati na sitne komadiće. Ovo su savršeni zalogajčići za vaše malene u periodu kad još uvek uče da žvaću.

Kad je u pitanju meso, najbolji obrok za početak je svakako piletina i to mekano belo meso. Meso ćete u početku morati miksati jer beba neće moći da ga sažvaće, ali čim napuni godinu dana počnite meso rezati na sitne kockice, a kasnije ih povećavajte.

Posle mesa pređite na breskve i kruške koje ćete oguliti rezati na komadiće. Naravno birajte one mekše, zrelije voćke.

Nakon voća vreme je i za hleb! Odaberite hleb od celovitog zrna žitarica, koji ćete izrezati na sitne kockice i dati bebi. Naravno, zalogajčići od hleba ne bi trebalo da imaju koricu.

Već od šestog meseca života bebi možete ponuditi testeninu. Neka to bude dobro skuvana testenina, manjeg oblika, kao što su školjkice, penne ili tanki rezanci.

Kuvana jaja – iako ih izbegavamao do bebine prve godine, iz Udruženja pedijatara Amerike kažu da izbegavanje kuvanih jaja tokom ranog detinjstva, deci povećava rizik od kasnijih alergijskih reakcija. Zato, slobodno već od sedmog meseca nasecite kuvano jaje vašoj bebi ili ga pomešajte sa nekim povrćem.

Pre navršene godine dana bebi možete dati i jela koja vi jedete kao što su vegetarijanske lazanje, naravno ako ne preterate sa začinima i ako je većina sastojaka organskog porekla.

Ovde pročitajte kako da npravite domaću hranu za bebe.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar