Menu 

Ako im napravite ove voštane trakice za igru deca će se pretvoriti u prave male umetnike, a ovaj “plasetlin” će ih držati okupiranima celi dan.

Da ih lako možete napraviti sami pokazali su nam na sajtu Instructables, gde je uputstva postavio korisnik Supersoftdrink.

Jedini malo komplikovaniji deo izrade je da pogodite jednak omer ulja i voska.

Potreban materijal:

  1. Komadići konca ili vunice
  2. Komadići starih sveća
  3. Komadići masnih bojica (nije obavezno)
  4. Ulje, poželjno mineralno (da se ne bi užeglo)
  5. Makaze
  6. Aluminijumska posudica (ili nešto slično za topljenje voska)
  7. Karton od stare kutije krekera, žitarica, …

trakice vostane 2

Konac izrežite na trakice duge oko 23 cm ili manje. Otopite vosak sa malo ulja, ubacite komadiće masnih bojica da se otope, da obojite vosak. Umačite komadiće konca u mešavinu i redajte na sjajni papir ili karton da se ohlade i stvrdnu.

Važno je da je konac obavijen voskom mekan dovoljno da ga možete oblikovati rukama, ali da zadržava gustinu i oblik na sobnoj temperaturi.

trakice vostane 5

Kada topite vosak dodavajte ulje lagano. Obično je odnos ulja i voska 1:6, ali zavisi kakav vosak koristite. Zato dodavajte po malo ulja i isprobavajte odnos koji najbolje paše. Ne umačite odmah sve končiće u dobijenu smesu. Prvo ispitajte gustinu mešavine uz pomoć jednog ili dva končića. Tek kada se končići ohlade znaćete da li je to idealan omer ili treba dodati još ulja. Važno je da končiće možete oblikovati u rukama, a da vosak ne otpada.

trakice vostane 2

Što se tiče masnih boja, ubacite ih tek malo da dobijete boju – imajte na umu da će one delovati da se vosak stvrdne, a vama je potrebno da bude lak za oblikovanje, a ne u potpunosti tvrd.

Kako ih upotrebiti u igri

trakice vostane 3

Pravite umetnička dela, oblike, slike. Lepite ih na prozore, na glatke površine. Kada budete oblikovali trakice prvo malo zagrejte ruke.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar