Menu 

Neke majke koje su na porođaju imale podršku partnera tvrde da im je prisutstvo partnera bilo veliko olakšanje dok su neke mišljenja kako bi zbog partnera imale veću tremu i kako su bile opuštenije jer je pored njih bilo samo medicinsko osoblje. A, šta kaže nauka, da li prisutsvo tate na porođaju pomaže ili odmaže?

I u našem uglu sveta je prisutstvo tate na porođaju postala poprilično uobičajena situacija, iako je to ranije bilo nezamislivo što zbog veoma krutih pravila po medicinskim ustanovama što zbog teško promenjivog mentaliteta. Ipak, polako, ali sigurno stižu promene u naša porodilišta pa ne možemo, a da se ne zapitamo da li tata na porođaju olakšava ili otežava situaciju.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Moje iskustvo kao veoma mlade majke na porođaju je poprilično pozitivno, nisam imala nikakvih komplikacija i svog potomka sam za prvorotku poprilično brzo donela na svet, na stolu smo proveli svega 45 minuta. U trenucima samog izgona i frke u rađaonici zaista nisam razmišljala o tome da li bi mi bilo lakše da je sa mnom muž, drži me za ruku i govori mi da dišem. U tim trenucima bila sam maksimalno fokusirana na reči babica i lekara i na ono što treba da radim.

Muž, partner, podrška mi je bio preko potreban u sobici u koju su me smestili pre rađaone, gde sam većinu vremena bila sama i u kontrakcijama, a svaki minut je trajao kao godina. Tada mi je trebao neko ko će mi skrenuti misli, pomoći mi da manje razmišljam i ne brojim sekunda do kraja svake kontrakcije.

Iskustva babica i medicinskog osoblja kažu da tata u rađaonici može biti i kamen spoticanja jer porodilja pored svega kroz šta prolazi razmišlja i kako će njen voljeni sve to podneti. U tom slučaju svakako je bolje da tata pričeka u hodniku da se sve privede kraju nego da još i na njega treba da pazite.

Drage naše trudnice kada budete razmišljale o tome da li ćete povesti partnera vodite se time da vam u rađaoni treba neko ko je sabran, staložen i ko vam neće otežati već olakšati celu situaciju. Ako mislite da ćete se tokom porođaja brinuti kako će celo to iskustvo podneti vaš muž recite mu da ga ne želite u rađaonici bez obzira na injegovo insistiranje.

Kakva su vaša iskustva? Podelite ih sa nama

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar