Menu 

Uzbuđenje zbog porođaja je za svaku majku veliko, ali za veliki događaj treba biti i spreman. Pročitajte šta trebate poneti u porodilište.

Obično pakujete dve torbe – jednu za pre i tokom poroda i drugu za posle ili jednu za bebu i jednu za vas. Neka torbe budu spakovane već u 8. mesecu. Bolje je biti siguran, zar ne?

Nije obavezno da sve sa spiska ponesete, ali on vam može poslužiti kao dobra baza i smernica.

trudnica se pakuje 2Za vas

 1. Dokumenti i papiri – obavezno ponesite ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu (proverite da li je overena), trudnički karton i druge nalaze koji će vam možda biti potrebni. (Krvna grupa i Rh faktor, bris nosa i grla, vaginalni i cervikalni bris, bris stolice, uputnica za porođaj). Ponesite i nešto novaca.
 2. Spavaćice (dve), ogrtač, papuče i čarape. Spavaćice bi trebalo da imaju prednje kopčanje (zbog dojenja), a pored običnih kućnih papuča poželjno je da ponesete i jedne plastične, da ih možete lakše očistiti i ako budete želeli (i u mogućnosti) da izađete i dočekate posetioce. Ponesite i odeću za izlazak iz bolnice. Neka to bude nešto široko i udobno (i ravne cipele ili patike). Imajte na umu da stomačić neće nestati u potpunosti nakon porođaja.
 3. Ulošci – obavezno ponesite obične pamučne sa mrežicom – za svaki slučaj, tri pakovanja. I, naravno, donje rublje.
 4. Higijena – četkica i pasta za zube, sapun, češalj, pribor za nokte, pa i mini šampon), toalet papir, vlažne maramice, obične maramice, kopča za kosu, balzam za usne i dezodorans. Možete poneti i mleko za telo ili kremu.
 5. Za opuštanje – ukoliko vam u bolnici dopuste ponesite mobilni telefon (pobrinite se da imate na računu ako ste na pripejdu). Ponesite i MP3 sa svojom omiljenom muzikom (nešto što će vas opustiti), knjigu ili magazin za čitanje, foto-aparat ili kameru i punjače.
 6. Hrana – ponesite svoju šolju ili čašu i nešto grickalica (najbolje energetskih pločica, krekera, suvog voća, orašastih plodova).
 7. Grudnjaci – ne zaboravite na dva para grudnjaka za dojilje – rastezivi i udobni. U torbu možete dodati i trudničke gaćice.
 8. Još je poželjno: toplomer, lanolin mast za grudi, kese za prljav veš i smeće, sokovi, …

Za bebu

 1. Nosiljka – za iznošenje iz porodiliša (mada, najbolje je da nju donese suprug ili neko ko će vas i bebu izvesti iz bolnice).
 2. Zima – ako beba izlazi iz bolnice u zimskom periodu i za vreme hladnijih dana pripremite jorgančić, malo deblju kapicu, pamučne bebi rukavice, dekice.
 3. Odeća – kao što ste pripremili odeću za sebe, pripremite je i za bebu – za izlazak. Vodite se vremenskim prilikama. Pored toga bebi će trebati i benkice, pamučne kapice, čarapice (3 do 4 komada, broj 0) i verovatno švedska pelena i tetra pelena.
 4. Pelene za jednokratnu upotrebu – najmanje.
 5. Krema za presvlačenje bebe
 6. Još vlažnih maramica
 7. Peškiri
 8. Poželjno još: povidon (jod rastvor za čišćenje pupčića), AD kapi (vodeni ratsvor za bebu), bebi štapići za uši i nos, bebi sapun, kamilica u vrećici, bebi čaj.

trudnica se pakuje 1

Šta ne nositi:

 1. Nakit
 2. Mnogo novca
 3. Velik set šminke
 4. Lekove (pa ni vitamine) – prethodno se konsultujte sa doktorom.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar