Menu 

Gljivične infekcije su vrsta vaginalnih infekcija koje se posebno često javljaju kod trudnica. Uzrokuju ih gljivice iz porodice kandida, a mi vam danas otkrivamo sve što bi trebalo da znate ukoliko dobijete gljivičnu infekciju tokom trudnoće.

Normalno je da u predelu vagine žive određene gljivice baš kao i probavnom traktu. Gljivice stvaraju problem onda kada rastu toliko brzo da opterećuju neke druge mikroorganizme. Gljivična infekcija tokom trudnoće je čest slučaj zato što je nivo estrogena povišen, što uzrokuje veću produkciju glikogena koji pospešuje rast gljivica. Neka istraživanja su pokazala da čak sam estrogen ima uticaj na rast gljivica.

Ukoliko pijete neke antibiotike takođe ste pod većim rizikom od dobijanja gljivične infekcije, posebno ako ih uzimate duže vreme. To se dešava zato što antibotici pored loših ubijaju i one dobre bakterije u organizmu koje štite zdravlje vagine i dopuštaju gljivicama da rastu i izazovu infekciju.

Simptomi gljivične infekcije

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

U pojedinim slučajevima gljivična infekcija nestane saa od sebe, a u većini slučajeva simptomi se pogoršavaju sve dok ih ne tretirate odgovarajućim lekovima. Simptomi koji upućuju na postojanje gljivične infekcije su:

 • Svrab, iritacija, otečenost, peckanje i crvenilo u predelu vagine, usana i vaginalnog otvora.
 • Iscedak koji je obimčno beo, kremast i podseća na sveži sir. U većini slučajeva nema nikakav miris.
 • Neugodnost i bol tokom seksualnog odnosa.
 • Peckanje za vreme mokrenja.

Kako lečiti gljivičnu infekciju

Ukoliko sumnjate na gljivičnu infekciju obavezno se obratite lekaru koji će uzeti vaginalni bris i potvrditi tačnu dijagnozu te propisati terapiju. Većina lekova za gljivične infecije se može dobiti bez lekarskog recepta, ali nipošto nemojte lekove kupovati pre nego vam lekar da tačnu dijagnozu. S druge strane vama treba poseban lek koji bezbedno mogu koristiti i trudnice.

Gljivična infekcija se u većini slučajeva leči kremama i vaginaletama koje se stavljaju sedam noći pre spavanja. Nakon nekoliko dana korištenja lekova trebalo bi da osetite olakšanje. Ukoliko vam propisani lekovi ne deluju ili izazivaju veću iritaciju obavezno se javite lekaru. Ne prekidajte terapiju na svoju ruku dok se ne posavetujete sa lekarom

Može li gljivična infekcija uticati na zdravlje bebe

Kad je u pitanju zdravlje i razvoj vaše bebice u stomaku možete biti u potpunosti bezbrižni jer gljivice ne mogu ni u kom slučaju ugroziti bebu. Jedini rizik jeste da ukoliko imate gljivičnu infekciju za vreme poroda da se i beba zarazi prolazeći kroz porođajni kanal, ali i to se veoma lako leči, bez ikakvih posledica.

U većini slučajeva se kod novorođenčadi infekcija razvije u ustima, a karakterišu je bele naslage sa obe strane unutrašnje strane obraza kao i na nepcu.

gjivice

Kako sprečiti pojavu gljivične infekcije

Ukoliko ste inače skloni gljivičim infekcijama tokom trudnoće obratite posebnu pažnju i preduzmite sve moguće mere da sprečite pojavu gljivica. Donosimo vam najvažnije savete.

 • Nosite pamučni donji veš i izbegavajte usku sintetičku garderobu.
 • Nakon kupanja u bazenu ili moru, po izlasku iz vode odmah skidajte mokar kupaći i obucite rezervni. Isto tako nakon vežbanja promenite donji veš ako ste se oznojili.
 • Pokušajte spavati bez donjeg veša, pustite vaše genitalno područje da diše.
 • Izbegavajte kupke, sapune koju u sebi sadrže parfeme, posebne proizvode za intimnu higijenu i dterdžente za veš sa jakim mirisom. Svi ti proizvodi doprinose razvoju gljivičnih infekcija.
 • Genitalno područje uvek perite sa toplom vodom i nikada ne prislanjajte mlaz iz tuša.
 • Uvek se brišite od napred prema nazad.
 • Jedite što više jogurta koji sadrži žive kulture, probiotike koji pomažu održavanju balansa u crevima i vagini. Ne postoji naučni dokaz da jogurt pomaže pri sprečavanju nastanka gljivične infekcije, ali ne može odmoći. Ako ništa obezbediće vam dovoljne količine kalcjuma i proteina.

Sve u svemu, gljivična infekcija tokom trudnoće ne treba da vas brine, jednostavno pratite savete lekara i problem će vaom brzo biti rešen.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar