Menu 

Da vas odmah umirimo, ovo ne mora biti ništa strašno. Problemi u trudnoći sa krvarenjem u većini slučajeva su, čak, uobičajeni. Zato, se smirite, dišite i pročitajte naše savete.

Krvarenje je, obično, svetlije nego kada imate menstruaciju, a boja varira od crvene do smećkaste. Naravno da ste se zabrinuti, ali to je normalna pojava u ranim sedmicama trudnoće. Čak četvrtina budućih majki ima neku vrstu krvarenja u prva tri meseca.

Iako je u većini slučajeva bezazleno, postoji mogućnost da je reč o nekim ozbiljnijim problemima, pa i pobačaju. Pratite znake, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Bićete mirniji.

Problemi u trudnoći sa krvarenjem mogu nastati, jer hormoni, koji kontrolišu vaš menstrualni ciklus, pokreću krvarenje, jer je došlo vreme kada obično dobijate menstruaciju.

Postoji i implantacijsko krvarenje, koje se pojavljuje 6 do 12 dana nakon mogućeg začeća, ali problemi sa infekcijom urinarnog trakta. Krvarenje se može pojaviti i nakon polnog odnosa, jer je cerviks jako osetljiv i omekšan.

Problemi u trudnoći sa

U prvom tromesečju ovakva krvarenja obično nisu opasna, ali svakako je dobro da se posavetujete sa lekarom.

Ukoliko se krvarenja javljaju u drugom i trećem tromesečju, mogu biti znak ozbiljnijih komplikacija ili pobačaja.

Problemi u trudnoći sa krvarenjem – ređi uzroci:

Molarna trudnoća. Karakteriše je rast abnormalnog tkiva umesto embrija. Prati je, pored vaginalnog krvarenja, odsustvo otkucaja srca deteta, a ultrazvučnim pregledom na materici se vide grozdaste nakupine. Ovo je vrlo retka pojava. Pogađa jednu u 1000 žena.

Vaginalno krvarenje se može pojaviti i zbog odvajanja posteljice od zida maternice pre ili tokom poroda. Ali, ovo je takođe retko, samo 1% trudnica ima ovaj problem, a može se pojaviti u zadnjih 12 sedmica trudnoće. Kod njega se, pored krvarenja, može javiti i bol u trbuhu.

Ukoliko primetite krvarenje, ne paničite, jer zaista u većini slučajeva nije ništa opasno, ali obavezno pozovite svog lekara, čak i ako je krvarenje prestalo. Otiđite na pregled da biste umirili strahove.

Kako ste vi savladavali strahove u trudnoći?

(Pisali smo i o problemima u trudnoći sa mokrenjem).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar