Menu 

Da li možete ostati verni vegetarijanskom načinu ishrane u trudnoći? Odgovor je da, ali uz oprez. Saznajte koji su to vegetarijanski koraci kroz trudnoću.

Morate pažljivo da planirate. Morate bebi obezbediti sve potrebne vitamine, minerale, proteine i druge nutrijente kroz vegetarijansku ishranu. Pobrinite se da svaki dan imate neke sastojke od glavnih grupa hrane.

Vegetarijanski plan – 4 grupe hrane

Voće i povrće – zamrznuto, sveže, iseckano ili sušeno. Pokušajte da obezbedite pet porcija na dan. Jedna porcija može biti, recimo, čaša svežeg soka.

Brašnasta hrana, ugljeni hidrati – hleb, testenina, brašno, riža, paradajz. Neka vam osnova bude brašnasta hrana. Birajte celovite žitarice da biste bili siti i sprečili eventualnu pojavu zatvora.

Hrana bogata proteinima – jaja, mahunasto povrće, orasi i semenke. Pored mnogih blagotvornih osobina, ova hrana je bogata i željezom. (Uz to je bitno da svakog dana imate neki obrok, koji je dobar izvor željeza. Mislite o žitaricama, hlebu, povrću, mahunama).

Mlečni proizvodi su vrlo važni, jer sadrže kalcijum neophodan bebi.vegetarijanski

Ne konzumirajte čaj ili kafu sa obrocima, jer sa kofeinom vaš organizam teže apsorbuje željezo iz povrća. Bolje je da uz jelo pijete napitke bogate vitaminom C.
Kada budete testirali krv videćete da li vam nedostaje željeza. Moguće je i da vam propišu da ga konzumirate dodatno koz suplemente.

Doručkujte žitarce i mleko, dosta jogurta za ručak i sira za večeru. Ali, kalcijuma ima i u zelenišu, semenkama susama ili soji. Međutim, vrlo je važno da jedete i mlečne proizvode.

Ukoliko ne jedete ribu, mogli biste uzimati suplemente biljnog ulja. Ali, ne kupujte one napravljene na bazi riblje jetrice, jer sadrže retinol, koji može nauditi bebi.

Važno je da ga uzimate, jer sadrži omega 3 masne kiseline, ključne za razvoj bebinih očiju i mozga.

Šta vi mislite, da li ovo izvodivo? Da li biste se vi odrekli vegetarijanskog načina ishrane za vreme trudnoće ili ne?

(Pročitajte i ove top trikove protiv jutarnje mučnine), kao i vegetarijanske trikove da hranu učinite manje kaloričnom.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
 1. Maja Stefanovic

  Ja sam iznela vrlo srecno svoju vegetarijansku trudnocu. Bila sam vegetarijanac 10 godina pre trudnoce, iz etickih razloga, a onda sam prvi put u prvim mesecima trudnoce sistematski citala puno clanaka i knjiga o zdravoj ishrani i sa zadovoljstvom pripremala razna jela, na prvom mestu, puno svezeg voca i povrca.
  Rodila sam u kuci, uz asistenzu babice i supruga zdravu i lepu devojcicu, koja je porasla kao vegetarijanac, uskoro ce napuniti 16 godina.
  U svetlu mnogih istrazivanja u oblasti zdrave ishrane iz poslednjih 5-10 godina dodala bih da uopste nisu potrebni toliki mlecni proizvodi, kalcijuma ima dosta i u povrcu i u crnom hlebu.
  Poznajem mnoge veganske mame koje su imale najnormalniju trudnocu i rodile zdrave i zivahne bebe (zivim u Italiji). Nephodnost jedenja mesa i mlecnih proizvoda kao neophodnih za zdrav razvoj i rast je mit.
  Moj je licni utisak da je blaga anemija u poslednja 2 meseca trudnoce fizioloska pojava, sve su zene iz moje pripremne grupe za porodjaj (sto vegetarijanke, sto omnivore) bilo blago anemicne, i sve smo uzasno tesko podnosile preparate gvozdja (moje jedino ruzno iskustvo u toku trudnoce je bila sedmica kada sam uzimala farmakolosko gvozdje). Koristan trik: uvece se u jabuku zabodu 2-3 zardjala eksera (dobro oprana, naravno!) i sledeci dan se pojede jabuka.
  Od srca zelim svim buducim mamama vegetarijankama opustenu i blagoslovenu trudnocu <3

Napišite komentar