Menu 

Saznajte

Mekane i ukusne ćuftice od junećeg mesa punjene blagim mocarela sirom koji iscuri kada se ćuftica preseče ja naš predlog za vaš današnji ručak. Čini nam se da bolje ne može.

Zima je nekima od nas mrska zbog ružne hladnoće i “bljuzgavice”. Saznajte koji su to začini idealni za bolju cirkulaciju i koji će vas zagrejati ove zime.

noge kraj vatriceOni kojima je zima mrska najrađe bi je proveli kraj tople vatrice natrpani toplim čarapama i džemperčićima, ali posao nas obično odvlači na drugu stranu, na snežne staze. To donosi hladnoću, a nekima sezonske probleme sa hladnim nogama i lošom cirkulacijom.

Slojevito oblačenje, topli napici (Alkoholna pića koja će vas zagrejati ove zime, ), pamučna odeća, udobna nepropusna obuća, kape, šalevi, rukavice, … Čini se da malo toga pomaže. Ponekad vas ni čišćenje snega ne može zagrejati. E, baš takvim zimogrižljivcima mogli bi pomoći ovi “vatreni” začini. Evo i kako (neki trikovi su, nemojte se iznenaditi, malo neobični).

Beli luk

Možda smo malo i dosadili sa belim lukom, ali oni koji su se uverili u njegovu čudotvornost, znaju o čemu govorimo. Ne samo da je ekstremno zdrav i da će vas zaštiti od raznih obolenja, beli luk će vas i zagrejati. On podstiče bolju cirkulaciju. Još su i stari narodi vrlo dobro znali da je ovo povrće termogeno, da povećava temperaturu tela lagano. Koristi se i da bi pojačali protok krvi kroz arterije. Najbolje ga je jesti sirovog, ali možete ga dodavati i salatama, čorbama, pečenjima, ribi, …

ljuti zacini

Ljute papričice

Odličan su štit protiv prehlada, ali, kao što ste se već sigurno i uverili, podižu temperaturu. U Italiji i Kini je posebno koriste za bolju cirkulaciju. Smatraju je glavnim prirodnim podstrekačem cirkulacije. U nekim hladnijim predelima ljudi u cipele i čarape ubacuju malo mlevene ljute papričice da bi se rešili osećaja hladnih nogu. Najbolje, tvrde oni, da pospete malo mlevene kajenske papričice po nogama i obučete tople pamučne čarape, pa tek onda čizme.

Cimet

cimet anisNije ni čudo što važi za jedan od omiljenih zimskih začina, njegov miris u kući je znak da je lišće počelo da opada, da dolaze kiše i sneg, ali i praznici. Cimet dobro deluje protiv zgrušavanja krvi i zato je odličan za bolju cirkulaciju. Uvrstite ga u tople napitke, ali i u keksiće i jutarnje pahuljice.

Đumbir

Najbolji “grejač” među čajevima je svakako đumbir. Možete napraviti kupku, tako što uspete u kadu sa toplom vodom mlevenog đumbira ili ubacite 230 gr naseckanog đumbira u 2 litre vode i stavite na šporet da prokuva. Skinite sa šporeta, pa ostavite poklopljeno 15 minuta, pa procedite i dodajte u kadu sa toplom vodom. Čaj je, takođe, odličan “grejač”, a možete ga kombinovati sa limunom za bolji ukus ili dodavati mleveni đumbir keksićima.

Piši!
Širi dalje!
14 komentara
 1. Ljiljana Lila Šimić

  Hvala draga i brizna prijateljice a dobre su meni i one moje sto imam ha ha ha…

 2. Staniek Marijana

  Nista bez njih kad dodje zima! !!!

 3. Elner Balja

  Čili papričice su majka, za zimogrožljive noge i ostale stvari .100%probao već i oduševio se .

 4. Kata Medved

  da uvjek su mi noge hladne

 5. Milos Jekic

  aman zene,imate li vi momke i muzeve,kakve crne carape i zacini…

 6. Majda Imamović

  ovo meni treba

 7. Irina Dunčević

  baba uvek strika najbolje :D

 8. Svetlana Aleksic

  neizuvam cele zime,super su

 9. Dragana Visemajka

  vunjak

 10. Jovic Marija

  Vunene carape, zakon!

 11. Zaklina Filic-Zivkovic

  I naravno bez ikakve zle namere ali carape se “obuvaju” a ne “oblace”…

 12. Ana Nedeljkov

  “zimogrozljivi”-tako se kaze!Vazno je da znamo maternji jezik,pre svega!

 13. Ивана Ристин

  Srtikane i najtoplije

 14. Ljiljana Jovicic

  nisam znala za cimet i đumbir

Napišite komentar