Menu 

Tinkture su odlične, jer ih je jednostavnije koristiti nego čajeve i infuzije. Naučite kako da ih napravite pravilno.

Ovdje je u osnovi riječ o usitnjenim travama, koje se rastvaraju u alkoholu. Da, to zna većina nas. Da li ste pravili tinkture? Da li ste sigurni da ste ih pravili ispravno? Provjerite još jednom.

Kao rastvarač za tinkture može se koristiti apotekarski alkohol jačine do 96 stepeni, ali i kvalitetne domaće prirodne rakije, napravljene od voća (čak, možete upotrebiti vino, sirće ili vodu). Što je rastvarač jači, to bi i proces ekstrakcije zdravih sastojaka trebao biti brži.

Odnos rastvarača i trave treba da bude 5:1 ili 10:1, što znači da u 1 litar rastvarača ide 100 do 200 gr sušene biljke. Smjesu držite u staklenoj boci ili tegli, na suncu ili pored tople peći 8 do 40 dana (zavisno od biljke). Mućkajte povremeno. Što ostavite smjesu duže da djeluje, njena djelotvornost postaje veća.

Kada je proces ekstrakcije završen (odnosno kada su izvučena sva balgotvorna svojstva biljke), na red dolazi cijeđenje. Tinktura se cijedi kroz više tankih slojeva gaze uz stiskanje trave da bi ste izvukli što više iz biljke. Dobijenu tinkturu najbolje je držati u dobro zatvorenim staklenim bocama ili u bočicama na koje se stavi dodatak za kapanje, da bi se lakše odredila doza.

tinktura1Koristite je 2 do 3 puta dnevno. U zavisnosti od biljke, rastvarate 20 do 30 kapi tinkture u čaši vode, soka ili čaja.

Ukoliko korsitite vodu kao rastvarač, ona mora biti destilovana. Tinkturu dobijenu na ovaj način treba zaštititi dodavanjem propolisa ili bijelog luka.

Rok trajanja tinkture je oko četiri godine, a one napravljene sa vodom traju mnogo kraće.

OVDE pročitajte kako da napravite tinkturu od nevena, a OVDE od tratinčice, te za šta su dobre.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. Irena Kajic

  Znaci koristi se alkohol iz apoteke i on moze da se pije ?

 2. Mina

  Takodje molim za mail jer imam veliku nedoumicu.
  Hvala

 3. Miroslav Nikolic

  U vezi spravljanja tinktura molio bih gospodina Damira da mi posalje svoj e-mail, kako bih ga zamolio za neka objasnjenja u vezi tinktura.

Napišite komentar