Menu 

Čak i one najurednije i najposvećenije domaćice koje misle da čišćenje imaju u malom prstu su često „žrtve“ mitova koji se vezuju uz čišćenje kuće, a koji mogu da oštete vaše kućanske aparate, iscrpe zalihe novca i uzalud potroše dragoceno vreme.

Otkrivamo vam najčešće mitove kad je u pitanju čišćenje.

Što više proizvoda za čišćenje to bolje

dreamstime_s_13137220

Mešanje određenih sredstava za čišćenje bez imalo znanja hemije može doneti veoma štetne posledice. Evo šta nikako ne bi trebalo mešati:

  • Sirće i izbeljivač
  • Amonijak i izbeljivač
  • Deterdžente i sredstva za dezinfekciju sa amonijakom

Ukratko, sredstva koja sadrže kiseline kao što je sirće nikad ne treba da se mešaju sa alkalnim proizvodima kao što je izbeljivač. Čak i mešanje dva izbeljivača različitih proizvođača može biti veoma opasno i zato se držite proverenih proizvoda.

Prirodni  „uradi sam“ proizvodi su uvek bolji

Ponekad imamo potpuno pogrešan pristup prema prirodnim i industrijskim proizvodima za čišćenje pa nam je tako prirodno automatski bolje i zdravije što nije uvek slučaj. Najbolja-najgora stvar koja može da nam se desi sa „uradi sam“ proizvodima za čišćenje jeste da budu neefikasni, a najgora-najgora je da budu otrovni. Dobro proverite sve recepte i savete za čišćenje prirodnim proizvodima pre nego ih upotrebite.

Sve što vam je potrebno je jedan dobar proizvod (sirće, izbeljivač ili nešto treće)

Uvek se vodite mišlju da ne postoji proizvod koji jednako dobro može da dezinfikuje radne površine u kuhinji, čisti parket i briše prašinu. Za efikasno čišćenje biće vam potrebno više proizvada za različitu namenu.

Preterivanje sa količinama

Više nije uvek bolje! Ako sa previše sapuna perete vaše radne površine samo će doći do nagomilavanja naslaga sapuna i ništa nećete postići. Previše deterdženta u mašini za suđe može dovesti do kvara, dok previše sredstva za čišćenje tepiha uzrokuje brže prljanje. Pratite uputstva za količinu koja nisu bez razloga napisana na ambalaži.

dreamstime_s_9783695

Količina praška za veš nije važna

Poslednjih decenija, mašine za veš kao i deterdženti koji se koriste su mnogo efikasniji nego što su bili pre, ali mi uglavnom koristimo iste količine praška kao što su koristile naše majke. Možda zvuči čudno, ali pravilne količine praška za veš produžiće rok trajanja vašoj mašini za veš kao i vašoj garderobi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar