Menu 

Bez obzira na to koliko ste pažljivi i koliko brinete o svojoj garderobi jednostavno je nemoguće izbeći sve one tvrdokorne mrlje na našoj odeći, posebno ako imate klince. Donosimo vam mali vodič kako da otklonite neke od najtvrdokornijih, ali veoma čestih mrlja na garderobi.

Pre nego se oprostite od omiljenog komada garderobe zato što ste ga umrljali vinom, čokoladom ili kečapom isprobajte neke od naših veoma delotvornih saveta i spasite ga u zadnji čas. Sigurno ćete nam biti zahvalni.

Kafa, čaj ili sok. Ovo su sigurno najčešće vrste tvrdokornih mrlja koje se verovali ili ne sasvim jednostavno mogu ukloniti sa svih vrsta materijala. Na mrlju direktno nanesite belo destilovano sirće, dobro istrljajte pa perite kao i obično.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Vino. Ako pripadate većini koja smatra da nakon mrlja od crvenog vina nema pomoći, onda ste u potpunosti u krivu. Na mrlje od vina nanesite mešavinu hidrogen peroksida i tečnog deterdženta, ostavite da stoji neko vreme, istrljajte i perite kao obično.

Krv. Tkaninu namočite u hladnu slanu vodu, a nakon toga, ukoliko mrlja nije nestala operite hidrogen peroksidom.

Rđa. Pomešajte ¼ šolje boraksa sa dve šolje vode i u ovu otopinu namočite tkaninu zaprljanu rđom pre nego je stavite u veš mašinu.

Znoj. Žute mrlje od znoja na vašoj beloj majici jednostavno ćete ukloniti tako što ćete majicu namočiti u slanu vodu, istrljati mrlje i osušiti je na suncu.

Puder za lice. Mrlju operite deterdžentom za suđe i isperite pod vrućom vodom.

Karmin. Mrlju istrljajte izopropilnim alkoholom pre nego odeću stavite na pranje.

Dezodorans. Pomešajte sodu bikarbonu, hidrogen peroksid i malo vode da dobijete gustu pastu zatim mešavinu utrljajte na mrlju, ostavite da stoji 30 minuta i operite kao i obično u veš mašini.

Vosak i voštane boje. Zaprljanu tkaninu stavite u zamrzivač da se u potpunosti stvrdne, nakon toga mrlju prekrijte čistom tkaninom i pređite preko mrlje peglom da se vosak rastopi i mrlja nestane.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Blato. Ako imate klince onda ste se mnogo puta susreli sa mrljama od blata, a njih ćete najlakše ukloniti ako ih namočite u hladnu vodu u koju ste sipali malo deterdženta za suđe i belog sirćeta.

Trava. Pre pranja u veš mašini jednostavno namočite garderobu u hladnu vodu i mrlje od trave će nestati.

Mastilo. Istrljajte mrlju izopropilnim alkoholom pre pranja.

Ulje i prelivi za salate. Na mrlju sipajte sodu bikarbonu dok je još vlažna, ostavite da upije višak ulja pa operite kao i obično.

Sigurni smo da će vam ovi saveti dobro doći. Jesmo u pravu?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar