Menu 

Mačka razbacuje hranu? Pas laje na zvono na vratima? Hrčak obožava noću da “vežba”? Evo kako da rešite najčešće sitne probleme sa ljubimcima.

Volimo ih, mazimo, brinemo o njima, ali znaju i da nas “izluđuju” svojim navikama kojima ne znamo uzrok. Ako želite da bolje upoznate svog kućnog ljubimca pročitajte tekst Protumačite jezik mačaka i pasa. Možda i shvatite šta vam svojim lošim ponašanjem želi da kaže. A do tada se morate snaći. Ne možete ignorisati to što vaša mačka grebe nameštaj i razbacuje hranu ili što pas žvaće vašu obuću ili urinira po njoj.

Mačka razbacuje hranu

Događa se da mačka vadi hranu iz posude i razbacuje unaokolo ili jede kraj posude. To se češće događa ako joj je posuda napravljena od plastike. Naime, plastika skuplja bakterije i utiče na ukus vode i hrane i zato se to mački ne dopada. Moguće je, takođe, da se ona samo na taj način igra sa hranom. Bilo kako bilo možete kupiti posudu od nerđajućeg čelika i staviti podmetač ispod posudica, koji je lakše čistiti.

Mačka grebe nameštaj

macka unistava grebalicu

Mačke grebu stvari da bi označile teritoriju i “obradile” vanjski sloj kandži. Obavezno nabavite dobru grebalicu za mačke i pronađite način da joj privremeno ograničite pristup određenom nameštaju.

Pas laje na zvono na vratima

Psi na zvono, logično, gledaju kao znak da neko dolazi, neko prilazi “čoporu” koji on čuva. Cilj je da uljeze drži podalje od ukućana. Da biste ga odvikli od ove navike trebaće vam malo više vremena.

Zamolite prijatelje i rodbinu kada vam dolaze da umesto da zvone krenu sa grebanjem po vratima, to psa neće terati na lajanje, a vi ga odmah nagradite keskićem i milovanjem. Posle prijatelji mogu preći na lagano udaranje po vratima, pa kucanje, postepeno kako vreme bude odmicalo. Vi psa svaki put nagradite kada ne zalaje. Na kraju će prestati lajati i na zvono, a biće dovoljno samo da ga pomilujete kao nagradu.

Hrčak trči u točku noću

hrcak tocak

Hrčak je noćna životinja. Voli da spava najviše danju, a aktivan je noću. Njegov “maraton”, na žalost, ne možete zaustaviti. Držite ga zato u odvojenoj sobi, dalje od vaše spavaće sobe i pobrinite se da ima “brz” točak. Najbučniji su metalni, pa njih želite izbegavati, ali ako već imate metalni, podmažite ga maslinovim uljem.

Pas trga povodac

Psi su znatiželjni i vani ih mami toliko mirisa i zvukova. Budu uzbuđeni i žele da ponjuše sve odjednom. Da biste sprečili da trga povodac i vuče vas na sve strane trudite se da ga istrenirate (najbolje dok je još mali) da hoda koliko-toliko uz nogu. Ne ignorišite psa, budite i vi zanimljivi, igrajte se sa njim, pa čak možete i pričati sa psom.

Pas odugovlači sa obavljanjem nužde

Ovo se zna dogoditi kada vam se šetnje sa psom pretvore samo u obavezu. Izvedete psa i čim on “obavi svoje” trčite natrag u kuću. To pas oseća i zato odugovlači.

Možete probati neko vreme da primenjujete duže šetnje. Čak i ako pas odugovlači, kada konačno obavi nuždu ne vraćajte se kući, ostanite još neko vreme vani. Vremenom će pas steći sigurnost.

Mačka mjauče noću

Ako je reč o starijoj mački trebali biste je odvesti doktoru, možda je reč o hipertireozi. Takođe starije mačke mogu postati nemirnije noću. Moguće je i da se nešto promenilo u njihovoj noćnoj rutini, da ih nešto uzemirava. I, naravno, mačke će da mjauču u vreme parenja ako nisu kastrirane, odnosno sterilisane.

Ljubimac se linja

mali beli pasLogično je da ćete u kući imati malo više dlaka ako imate krznastog kućnog ljubimca, ali ako se linjanje pojača moguće je da je u pitanju problem sa kožom (suva kože), lošom ishranom ili uznemiranošću.

Češljajte ljubimca pet minuta dnevno, a možete u pet šopu pokušati pronaći i kapi za suvu dlaku. U krekere im možete dodati malo maslinovog ili lanenonog ulja. Ako se stanje ne popravi vetrinar će možda preporučiti posebnu hranu.

Pas žvaće sve osim svojih igračaka

Za psa je korisno da zvaće nešto, to im je dobro za zube, ali ako žvaću vaše cipele ili druge predmete moguće je da im je jednostavno dosadno ili žele da privuku pažnju.

Potrudite se da učnite njegove igračke neodoljivima. Recimo, jedan deo igračaka sakrijte na neko vreme, pa iznesite i predstavite kao nove. Igrajte se sa psom ili mu nabavite ili napravite igračke, koje imaju mirise i ukuse koji privlače životinju (Pročitajte i tekst Igračke za pse i mačke koje možete sami lako napraviti).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar