Menu 

Svako od nas može brati i sušiti ljekovito bilje, ali moramo znati neke osnovne stvari. Saznajte koje.

ljekovito bilje2Sušili smo svi, barem jednom, neku biljčicu manje-više uspješno, ali bilo bi dobro da revidirate svoje znanje. Ljekovito bilje obilato raste na području Balkana, a uz samo par savjeta možete i vi postati travar.

Morate znati da prepoznate barem osnovne biljke. Kupite knjigu sa slikama ljekovitog bilja, informišite se, pa tek onda nadopunite znanje terenskim radom.

Kada idete u potragu za biljkama, opremite se dobro: duboke kožne ili gumene čizme (zbog zmija), kišna kabanica, šešir (posebno važno ljeti), makaze, sjekira, nož, ašovčić, … Poželjno je i ponijeti serum protiv ujeda zmija, posebno ako idete na neka udaljenija mjesta, ali i sredstva protiv ujeda insekata.

Zaštitne rukavice se podrazumijevaju, ali i ambalaža za odlaganje bilja (kutije, vrećice ili sanduci).ljekovito bilje1

Za početak nosite sa sobom knjigu sa detaljnim foto uputstvima i informacijama o biljkama (kada se šta bere, kako, na šta paziti).

Važno je znati da se biljka, list i njen cvijet beru po sunčanom vremenu i to najmanje dva dana poslije kiše, u periodu od 11 do 16 časova. Ukoliko ih berete u vrijeme rose, kiše ili poslije 17 časova, ljekovita svojstva će biti minimalna, pa čak se može dogoditi da ljekovitog efekta i ne bude.

Ne berite ljekovito biljke, koje su napali ili oštetili insketi, niti ono koje se nalazi pored puta.

Ne čupajte sve biljke redom. Ostavite nešto i za dalje razmnožavanje.ljekovito bilje4 Naravno da planirate tu doći i sljedeće godine.

Ne miješajte ljekovito bilje u istu amabalažu, jer bi se mirisi mogli izmiješati.

Sušenje se može vršiti u sušarama ili u hladu na promaji, recimo pod šatorom, na tavanu, … Možete ga, naravno, sušiti u hladovini nanizanog na kanap.

Ljekovito bilje se ne smije sušiti na temperaturi višoj od 36C jer bi tada sa vodom isparili i ljekoviti sastojci.

Biljke pakujete u papirne vrećice, kartonske kutijice ili u staklenke. Rok trajanja im je oko 18 mjeseci nakon sušenja, mada neke mogu trajati i duže (recimo korijen sladića može da traje i do 10 godina, cvijet zove tri, a kamilica i kopriva do dvije godine).

Da li ste se vi odvažili i započeli travarski posao?

(OVDJE pročitajte kako da napravite svoj ljekoviti vrt)

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Jakov Dolic

    Jedno pitanjce :)
    Da li bi mogli da napisete koje su najkorisnije knjige u vezi lekovitog bilja, posto na trzistu postoji velik broj knjiga, pa neke mogu biti dobre, a neke mogu biti jos bolje. Meni kao pocetniku sve deluje isto, al ne bih da pocnem sa pogresnom :D
    Pozdrav iz Zrenjanina…

Napišite komentar