Menu 

Voćke su procvetale, ali baš sada u ovo prolećno vreme treba im dodatna briga i odbrana od insekata, nekih bolesti i mraza.

Čišćenje oko drveta

Pred zimu sa drveća opanu stare strunule voćkice i zaraženo lišće. Spore mogu da prežive zimu i da na proleće zaraze drveće. Zato je vrlo važno da čistite prostor oko drveta i pred zimu i u proleće. Uklonite, pokupite rukama i grabljama lišće i ostatke voćki, bacite ih u kantu za smeće ili spalite. Obavezno podrežite sve uvele i obolele grane i listove.

obrezivanje drveta u prolece

Ulja za drveće

Pre nego se počnu pojavljivati plodovi drveće treba da bude zaštićeno posebnim uljima, koja se koristite za kontrolu paukova i drugih bubica koje napadaju drveće. Stabla i, recimo, vinova loza imaju razna udubjenja i pukotine u koje se uvlače insketi (štitaste uši, jaja lisnatih uši, crvenog pauka, jabučne krvave uši, …). Nanosite ga, u potpunosti pokrivajući stablo, a u kojim količinama i kada zavisi od vrste stabla – detaljno će vam biti objašnjeno na boci. Najbolje da pre tretiranja uklonite sve mrtve delove drveta. Takođe, dobra zaštita je ako ste stabla okrečili u jesen.

Zamke za insekte

Insekti poput  jabučnog smotavca (jabučnog crva), trešnjine muhe i moljaca mogu biti kontrolisani uz pomoć zamki. Jabučni crv i trešnjina muha prežive zimu u zemlji učaureni, a pojavljuju se početkom ili sredinom juna. Veća kuglica obojena u crvenu boju poput jabuke i premazana vazelinom privućiće ove insekte i sprečiti ih u širenju i razmnožavanju. Jedna ovakva zamka po drvetu je dovoljna.

Postoji jedna posebna zamka za moljce, koji napadaju drveće. U plastičnu posudu stavite 1 koru od banane, 1 šolju sirćeta i 1 šolju šećera, pa uspite do vrha vode (možete koristiti manji plastični kanister).

stablo zastita

Stavite čep, pa dobro promućkajte. Sklonite čep, pa pričvrstite žicom ovu posudu za drvo jabuke. Moljce će privući ovaj miris, upašće u zamku i udaviti se. Tokom leta samo dopunjavajte posudu vodom (i ako je potrebno ostalim sastojcima).

Oko stabla možete omotati samolepljivu traku ili običnu sa posebnim slatkim, lepljivim premazom, koji će “uloviti” insekte.

Rani mraz

Proleće je vrlo promenjivo i ponekad se događa da voćke uveliko stradaju zbog tih naglih promena, posebno mraza i hladnoće.

Pratite vremensku prognozu da budete na vreme spremni za valove hladnoće i da zaštitite voćke. Ako su najavili mraz i veću hladnoću noć pre pokrijte manja stabla ili delove stabla novinama, kartonom ili takaninom (možete staviti direktno na grane ili podići na štapove). Ovo obavite pre smrkavanja, da bi biljke zadržale što više toplote. Poželjno je da pokriv prekriva stablo u potpunosti, skroz do zemlje (preko stabla) ili povežite uže oko zaštite da pokrijete samo krošnju. Ovo je jednostavnije uraditi ako su stabla mala. (Postoje posebni pokrivi za ovu namenu, koje možete kupiti u centrima za dom i vrt).

dedica u vocnjaku

Zalivanje

Iako možda zvuči čudno, ali ako zalijete drveće i biljke noć pre prolećnog mraza mogli biste ih bolje zaštititi od oštećenja. Noću mokra zemlja otpušta vlagu u vazduh, pa tako podiže temperaturu oko biljka i stabala.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar