Menu 

Već znamo da možemo ponovo uzgojiti celer i luk od njihovih otpadaka, ali šta kažete i na praziluk, limunovu travu i đumbir? O, da – oni i još drugog bilja.

Pazite šta bacate kada je otpad od povrća i bilja u pitanju. Od njega, naravno, možete praviti gnojivo (pročitajte više u tekstu Gnojivo za baštu: jednostavno i brzo), ali i ponovo uzgojiti nove izdanke. Recimo, limunova trava će pustiti nove izdanke ukoliko njen koren stavite u čašu sa vodom i ostavite na suncu; stavite rizom đumbira u zemlju za cveće i razviće se novi korenovi; čak i gljive i ananas imaju priliku za drugu šansu.

Razmislite, kada biste otpatke upotrebili jednim delom za baštu izdanaka a drugim za gnojivo, koliko biste uštedeli, ali i uživali u plodovima svog malog “uzgoji ponovo” vrta.

Upamtite, kvalitet “roditelja”, odnosno otpadnog povrća, odrediće razvoj i života “deteta”, novog izdanka. Zato je najbolje da kupujete lokalne, domaće proizvode, po mogućnosti organske, pa će “deca” otpadnog povrća biti zdrava, sveža i oslobođena hemikalija i “GMO mikseva”.

Praziluk, mladi luk i komorač

Možete iskoristiti beli koren biljke, čije ste stabljike već upotrebili. Jednostavno spustite koren u teglicu sa malo vode i ostavite na suncu. Zeleni listovi će ponovo krenuti da izbijaju. Samo ih odsecite, upotrebite za pripremu ručka i ostavite koren u vodi. Lišće će rasti ponovo, samo menjajte vodu otprilike svakih sedam dana.

 

Celer, zelena salata i kupus

Opet vam je potreban koren. Odsecite krajeve, kao što i obično radite, upotrebite listove, a koren stavite u teglicu sa vodom. Voda treba da pokrije koren, ali ne i vrhove odsečenog korena. Ostavite na sunčanom mestu i povremeno prskajte vodom odsečene vrhove da bi ste ih održali vlažnima. Nakon nekoliko dana primetićete kako izbijaju novi listovi, a nakon sedam dana posadite koren u zemlju, ali da novi listovi vire iz zemlje. Biljka će nastaviti da raste, a za nekoliko sedmica imaćete novu glavicu.

193563_vegi_goodness_-_ginger

Đumbir

Ovaj zdravi koren je tako lako uzgojiti. Posadite rizom đumbira u baštensku zemlju, ali tako da najnoviji (odnosno manji) delovi korena budu okrenuti nagore. Đumbir voli, filtriranu, toplu i vlažnu zemlju, ali ne i direktno sunce.

Nakon nekog vremena, novi đumbir će krenuti da se razvija. Berete je tako što iščupate koren sa stabljikama (poput trske). Možete opet deo korena posaditi i tako u krug.

1017477_pineapples_2

Ananas

Da bi ste ponovo uzgojili ananas posadite deo sa lišćem u baštensku zemlju ili saksiju, ali pazite da uklonite sve ostatke samog voća. Ukoliko to ne uradite, biljka će istrunuti. Sadite je u toploj zemlji sa dobrom drenažom. Isprva je redovno zalivajte, pa kada se biljka “učvrstila” svedite na zalivanje jednom sedmično. Videćete razvoj već u prvih nekoliko meseci, ali će trebati 2 ili 3 godine da bi ste okusili svoj domaći ananas.

Naravno, na slične načine možete uzgojiti i beli luk, crveni luk i mnoge druge biljke.

Kako vi “reciklirate” svoje povrće i biljke? Šta vam najbolje uspeva?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

Bestseler holandskog autora Hermana Koha, The Dinner nazvan je internacionalnim fenomenom jer je doživeo neverovatan uspeh, preveden je na 21 svetski jezik, a samo u Evropi dostigao je milionski tiraž. Piši!