Menu 

Već znamo da možemo ponovo uzgojiti celer i luk od njihovih otpadaka, ali šta kažete i na praziluk, limunovu travu i đumbir? O, da – oni i još drugog bilja.

Pazite šta bacate kada je otpad od povrća i bilja u pitanju. Od njega, naravno, možete praviti gnojivo (pročitajte više u tekstu Gnojivo za baštu: jednostavno i brzo), ali i ponovo uzgojiti nove izdanke. Recimo, limunova trava će pustiti nove izdanke ukoliko njen koren stavite u čašu sa vodom i ostavite na suncu; stavite rizom đumbira u zemlju za cveće i razviće se novi korenovi; čak i gljive i ananas imaju priliku za drugu šansu.

Razmislite, kada biste otpatke upotrebili jednim delom za baštu izdanaka a drugim za gnojivo, koliko biste uštedeli, ali i uživali u plodovima svog malog “uzgoji ponovo” vrta.

Upamtite, kvalitet “roditelja”, odnosno otpadnog povrća, odrediće razvoj i života “deteta”, novog izdanka. Zato je najbolje da kupujete lokalne, domaće proizvode, po mogućnosti organske, pa će “deca” otpadnog povrća biti zdrava, sveža i oslobođena hemikalija i “GMO mikseva”.

Praziluk, mladi luk i komorač

Možete iskoristiti beli koren biljke, čije ste stabljike već upotrebili. Jednostavno spustite koren u teglicu sa malo vode i ostavite na suncu. Zeleni listovi će ponovo krenuti da izbijaju. Samo ih odsecite, upotrebite za pripremu ručka i ostavite koren u vodi. Lišće će rasti ponovo, samo menjajte vodu otprilike svakih sedam dana.

 

Celer, zelena salata i kupus

Opet vam je potreban koren. Odsecite krajeve, kao što i obično radite, upotrebite listove, a koren stavite u teglicu sa vodom. Voda treba da pokrije koren, ali ne i vrhove odsečenog korena. Ostavite na sunčanom mestu i povremeno prskajte vodom odsečene vrhove da bi ste ih održali vlažnima. Nakon nekoliko dana primetićete kako izbijaju novi listovi, a nakon sedam dana posadite koren u zemlju, ali da novi listovi vire iz zemlje. Biljka će nastaviti da raste, a za nekoliko sedmica imaćete novu glavicu.

193563_vegi_goodness_-_ginger

Đumbir

Ovaj zdravi koren je tako lako uzgojiti. Posadite rizom đumbira u baštensku zemlju, ali tako da najnoviji (odnosno manji) delovi korena budu okrenuti nagore. Đumbir voli, filtriranu, toplu i vlažnu zemlju, ali ne i direktno sunce.

Nakon nekog vremena, novi đumbir će krenuti da se razvija. Berete je tako što iščupate koren sa stabljikama (poput trske). Možete opet deo korena posaditi i tako u krug.

1017477_pineapples_2

Ananas

Da bi ste ponovo uzgojili ananas posadite deo sa lišćem u baštensku zemlju ili saksiju, ali pazite da uklonite sve ostatke samog voća. Ukoliko to ne uradite, biljka će istrunuti. Sadite je u toploj zemlji sa dobrom drenažom. Isprva je redovno zalivajte, pa kada se biljka “učvrstila” svedite na zalivanje jednom sedmično. Videćete razvoj već u prvih nekoliko meseci, ali će trebati 2 ili 3 godine da bi ste okusili svoj domaći ananas.

Naravno, na slične načine možete uzgojiti i beli luk, crveni luk i mnoge druge biljke.

Kako vi “reciklirate” svoje povrće i biljke? Šta vam najbolje uspeva?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar