Menu 

Polovina jula je vreme kada počnu sazrevati drenjine, zdrave crvene bobice koje se kao lek koriste još od davnih vremena.

U našem narodu se pored hrasta i tise za dren veruje da magično drvo. Ako ga nije bilo u blizini mesta gde su podizali kuće, ljudi su ga sadili, jer su verovali da im štiti porodicu i donosi im zdravlje i dugovečnost. Drvo drena koristilo se za izdradu alata, a mali crven plodovi drenjine za lek i ishranu. Koristile su se u sušenom i sirovom obliku.

Drenjne sadrže čak duplo više vitamina C od narandži, a bogate su taninom, pektinom i organskim kiselinama. Tanini i pektini veoma blagotvorno deluju na sluzokožu creva i želuca pa se drenjine mogu koristiti u lečenju proliva i problema sa varenjem. Od plodova i kore drena prave se čajevi kojima su se nekad lečile boginje, bolno grlo, malokrvnost, bolesti bubrega, hemoroida pa čak i zaceljivanje rana.

drenjine

Ruski naučnici su dokazali da plodovi drena imaju antimikrobiološka dejstva koja potpomažu obnovu unutrašnjih i vanjskih epidermalnih tkiva. Najveći proizvođači drena u Evropi su Italija i Francuska, a plodovi se koriste za džemove, kompote, sokove… Planinski krajevi Bosne i Srbije poznati su po rakiji koja se pravi od drenjina.

Mi vam donosimo recept za sok od drenjina.

Sastojci:

dren

5 kg drenjina

5 l vode

4 kg šećera

Kesica limuntusa

Drenjne operite, zalijte vodom i stavite da kuvaju oko sat vremena. Nakon što su se skuvale procedite tečnost kroz gustu gazu, dodajte šećer i limuntus i kuvajte još oko pola sata. Sok dok je još vruć sipajte u sterilne flaše.

Iskoristite drenjine, jer ne kaže se bez veze “Zdrav kao dren”.

U članku “Crvena bombica sa hiljadu lica – brusnica” saznajte sve o lekovitim svojstvima brusnice.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. vera ikovic mitrovski

    Recept za pekmez od drenjaka:
    5kg drenjaka ostavite da stoje,da potpuno omeksaju.Ispasirajte.Izmjerite masu.Koliko imate ispasirane mase,dodajte toliko secera.Mutite varjacom,da se secer rastopi.Ja ostvim pekmez u vangli pokriven krpom,kad prolazim pored vangle,izmutim.Kad je secer rastopljen,spakujte u manje tegle.Ovaj pekmez je lijek.

  2. Samo Rijetki Nadju Rijetke

    Mnogo volim njegov po malo opor okus … Kao dijete sam zivjela na selu i jela stalno… mama je pravila marmeladu i sok…

Napišite komentar