Menu 

Eterična ulja su u širokoj upotrebi – za lečenje mnogih tegoba, ali mogu biti i vrlo korisna za probleme sa probavom.

O njima smo pisali u mnogo navrata i u njihova blagotvorna svojstva uverili su se mnogi. Stručnjaci savetuju da se sa uljima prvo dobro upoznate, da ne kupujete bilo kakva, jer bi zbog toga mogli vrlo brzo odustati od ovih tretmana.

etericna ulja 1Izaberite prava

Da bi ulja bila što delotvornija bitno je da pazite prilikom kupovine. Kupite 100 odsto čista i organska eterična ulja. Najbolje je da ne kupujete ona koja su razređena u nekom osnovnom ulju (poput maslinovog), mada i ona mogu biti vrlo korisna. Naravno, najkvalitetnija i najčistija ulja su i najskuplja, ali efekat možete postići i sa razređenim nešto jeftinijim eteričnim uljima.

Za probavu

Neki ljudi bez obzira na pravilniju ishranu imaju i dalje problema sa probavom, imaju osetljivi želudac ili jednostavno teže podnose određenu hranu. Inače, ovaj tretman eteričnim uljima pogodan je i za osobe u poznim godinama, koje zbog starosti imaju ovih problema.

Među eteričnim uljima koja su odlična probavni trakt i koja vam mogu pomoći kada imate problema sa probavom spadaju ulja: peperminta, đumbira, divlje mirođije, limunove trave, oraščića, pačulija, kima, majorana i divlje žalfije.

Naravno, raspitajte se dobro o ovim uljima kod svog prodavca – neka možda nisu preporučljiva, recimo, trudnicama (poput divlje žalfije) ili ukoliko imate još neku bolest.

Da biste lečili probavu možete piti tek 1 kap ulja rastvorenu u čaši vode – konzumirajte 1 do 2 puta dnevno. Pazite samo da je reč o eteričnom ulju koje je sigurno za oralnu upotrebu.

Ako nanosite ulja površinski – pomešajte kap, dve eteričnog ulja sa kokosovim, maslinovim i nekim drugim negujućim uljem, pa tu smesu utrljavajte laganim pokretima na stomak. Najbolje da ulja nanosite trljanjem u smeru kazaljke na satu, jer ćete tako podstaći probavu, hrana će lakše prolaziti kroz probavni trakt i toksine ćete lakše izbaciti iz organizma. (Pročitajte i tekst ).

masaza stomaka

Možete i napraviti tople obloge, samo natopite pamučnu krpu ovom mešavinom i držite na stomaku – dobro ga utoplite.

Eterična ulja je uvek korisno imati u kući, a možete ih upotrebiti na tako mnogo načina – od lečenja, preko negujućih kupki do mirisnog doma.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar