Menu 

Istraživanja su pokazala da poremećaj u spavanju ima različite posledice na zdravlje ljudi. Ali, dokazan je da najčešći rezultat nespavanja depresija. Saznajte kako hronoterapijom možete lečiti nesanicu, a ujedno i depresiju.

Postoji ni malo jednostavan, ali veoma efektan metod koji leči depresiju povezanu sa nesanicom, a koji se zove hronoterapija.

Hronoterapija je novitet u lečenju depresije, a bazira se na istraživanju veze između depresije i prirodnog bioritma. Istraživači su u fokus stavili cirkadijalni ritam, nejgov uticaj i funkciju kod ljudi. Cirkadijalni ritmovi koji su nekada izazivali zbunjujuće reakcije sada možemo iskoristiti kao pomoć pri lečenju stanja kao što je depresija. Oni funkcionišu tako da podešavaju izloženost dnevnom svetlu kao i ciklus spavanja i buđenja. Laički rečeno hronoterapija je mešavina terapije svetlošću i regulacije sna u borbi protiv depresije.

dreamstime_s_11289123

Hronoterapija je delotvorna kod različitih vrsta depresije i mnogi medicinski eksperti su dali svoj pristanak za nju kao tretman za lečenje. Hronoterapijom se leče razne vrste depresije kao što su:

  • Melanholična depresija
  • Unipolarna depresija
  • Bipolarna depresija
  • Depresija uzrokovana promenom godišnjih doba

U većini slučajeva hronoterapija se koristi u kombinaciji sa antidepresivima za što bolji učinak. Postoje i slučajevi gde se depresija leči isključivo hronoterapijom bez upotrebe medikamenata, ali to se praktikuje samo u slučaju kombinacije različitih vrsta depresije.

Vrste hronoterapije

Tretman hronoterapijuom manipuliše svetlošću, buđenjem i spavanjem pacijenta, a postoji nekoliko različitih vrsta hronoterapije.

dreamstime_s_24881715

Svetlosna hronoterapija – ovo je poprilično precizan proces koji treba da se radi u tačno vreme. Najbolje pomaže kod depresije uzrokovane promenom godišnjih doba.

Hronoterapija buđenja – u ovom slučaju se odgađa vreme spavanja, odnosno produžava budno stanje.

Trostruka hronoterapija – kombinacija svetla, buđenja i spavanja.

Napredna faza spavanja – potpomaže da duže spavamo i pospešuje delovanje antidepresiva

Hronobiotska terapija – modifikuje komponentu cirkadijalnog ritma, melatonin.

Stimulišuća hronoterapija – sastoji se od konstantnog buđenja dnevnim svetlom.

Hronoterapija socijalnog ritma – potpomaže u regulisanju rasporeda svakodnevnih aktivnosti.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Ilija Ivic

    Ako volite dobro zezanje na racun estrade i idiotskih tekstova, ovo je stranica koju treba da lajkujete Jebem ti majku

Napišite komentar