Menu 

Matičnjak je biljka koju pčele jako vole. Pored toga veoma je lekovita i aromatična. Za šta nam sve može pomoći? Pročitajte.

Zbog veoma specifičnog mirisa, koji podseća na limun, matičnjak je u narodu je poznat i kao limun trava, limunka, majčina ljubica, pčelinjak… Matičnjak se kao lekovita biljka koristi više od dve hiljade godina, a njegova lekovita svojstva prvi su otkrili Arapi. Oni su pripremali čaj koji su koristili za smanjenje depresije i napetosti. U srednjem veku korišten je i za lečenje rana, protiv nesanice, za bolji apetit i probleme sa varenjem, a neki narodi su njime osvežavali prostorije tako što su grančice matičnjaka stavljali na pod.

Matičnjak sadrži fenolne kiseline, flavonoide, gorke materije i tanin. Najvažnija lekovita supstanca, ipak, jeste etarsko ulje koje okrepljuje.

Najviše se preporučuje za smirenje, lečenje uznemirenosti, kod menstrualnih tegoba, hipohondrije, nadutosti. Pripravci od matičnjaka blago šire periferne krvne sudove i snižavaju visok krvni pritisak, a ujedno čiste krv i jačaju srce.

Možete ga koristiti kao dodatak lekovitim kupkama ako imate problema sa reumom.

Pomešan sa drugim lekovitim biljkama matičnjak može biti od velike pomoći u izlečenju raznih stanja.

Da biste napravili čaj za smirenje, matičnjak pomešajte sa nanom, cvetom kamilice i korenom odoljena u istoj razmeri. Kašiku ove mešavine preliti sa ključalom vodom, ostaviti poklopljeno oko tri sata i piti posle večere.

Protiv nadimanja napravite čaj od matičnjaka, nane i kamilice.

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Ljiljana Jokovic via Facebook

  Takodje je odličan protiv gadjenja, povraćanja, jutarnje mučnine u trudnica

 2. Mica Dukanac via Facebook

  LEKOVIT

 3. Гордана Радовић via Facebook

  isprobano vec

 4. Izabella Tucakov via Facebook

  odlican lek za zeluddac

Napišite komentar