Menu 

Pošto tokom hladnijih dana jedemo uglavnom težu i kaloričniju hranu, da se kasnije ne biste kajali na vreme se pripremite i napravite svoju mešavinu začina koja će vam ubrzati metabolizam i sprečiti nakupljanje „zimskih“ kilograma.

Ova mešavina začina koju preporučuje popularni dr. Oz pomoćiće vam da podignete energiju i znatno ubrzati i poboljšati rad vašeg metabolizma. Isto tako ova mešavina može poslužiti i kao odlična preventiva pri nastanku dijabetesa te otpornosti organizma na insulin.

Začini potrebni za ovu mešavinu su:

  • Mleveni cimet
  • Sušene alge
  • Beli luk u prahu
  • Mlevene semenke gorušice
  • Crvena ljuta papričica
  • Kajenska paprika
  • Kumin u prahu

Ukoliko imate ove sveže biljke, najbolje bi bilo da ih osušite, a zatim sameljete, ali i one u prahu će sasvim dobro poslužiti. Pomešajte jednake delove ovih začina stavite u teglicu i čuvajte i do mesec dana na sobnoj temperaturi.

Cimet za insulinsku osetljivost

Cimet je dokazano začin koji je veoma snažan borac u smanjenju šećera u krvi. Istraživanja su pokazala vezu između poboljšanja u osetljivosti na insulin sa polifenolima koje cimet sadrži, a povećava i nivo dobrog, LDL holesterola.

Alge

Kombu je vrsta alge koja je veoma čest začin u japanskoj kuhinji, a bez problema može da se nađe i kod nas, u prodavnicama zdrave hrane ili supermarketima. Veoma je vredna zbog velike količine joda koju sadrži, a koji nam je potreban za produkciju dva veoma važna hormona štitne žlezde koji kontrolišu metabolizam.

Beli luk za zdravo srce

Beli luk se već tradicionalno, vekovima koristi za snižavanje visokog krvnog pritiska i kao dobra prevencija dijabetesu. Samo polovina čena belog luka, dnevno može smanjiti holesterol za čak 10 odsto. I zato ne krivite bakice po javnom prevozu ako se osete na beli luk, to je za zdravlje.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Гоца Јовановић

    На који начин се користи мешавина?

Napišite komentar