Menu 

Sunčane dane smo ostavili iza sebe, sat se pomerio i polako dočekujemo predstojeće praznike. Sa zimskim vremenom i smanjenim sunčanim intervalima dolazi i sezonski afektivni poremećaj ili laički rečeno, zimska depresija. Evo nekoliko saveta kako da je nadmudrite i pobedite.

Zima je “sporo” godišnje doba, više vremena provodimo kući i izlazimo samo ako moramo, što zaista može uticati na raspoloženje. Pored priprema za praznike koji će nas svakako razveseliti postoji još nekoliko načina da vam raspoloženje ne bude u skladu sa vremenskim prilikama.

dreamstime_s_13099435

Budite aktivni i tokom zime, pronađite mesta za volontiranje i pomozite onima kojima je to najviše potrebno. Raspitajte se da li u vašem gradu postoje javne kuhinje kojima je potrebna pomoć. Osećaj da ste nekome pomogli nikoka ne ostavlja ravnodušnim i odnosi loše raspoloženje.

Aroma terapija je takođe jedan od načina na koje se možete boriti protiv „zimskog sna“. Određene arome gotovo trenutno vam mogu popraviti raspoloženje, tako što podstiču dobre hemikalije u mozgu. Mirisi citrusnog voća podsećaju na leto i sunce i njihove arome su se pokazale najboljima za podizanje raspoloženja. Pojedina istraživanja su pokazala da mirisanje citrusnih aroma deluje kao antidepresiva na naš mozak. Depresiju možete oterati i mirisima egzotčne ruže, žalfije, peperminta…

Pošto tokom zime ne izlazimo koliko i tokom leta obezbedite sebi neku zabavnu aktivnost koja će vam raspoloženje držati na zavidnom nivou. Upišite časove plesa ili se dogovorite sa prijateljima da jednom nedeljno organizujete plesne zabave u vašim domovma. Muzika ima veliki uticaj na ljudske emocije i zato slušajte što više muzike i zaplešite.

dreamstime_s_29138960

Detoksikacija organizma je zimi veoma bitna jer ne obraćamo toliko pažnju na kalorije. Pre nego počne sezona praznika i slavlja potrudite se da očistite svoj organizam od neželjenih štetnih materija. Obogatite vašu ishranu šarenim voćem i povrćem da razbijete zimsko sivilo i da nadomestite vitamine i minerale čiji nedostatak može da utiče na nastanak sezonske depresije.

Dobro spavajte, ne prejedajte se i veselite se svemu što zima donosi, a to su snežne radosti, praznici i porodična okupljanja.

Piši!
Širi dalje!
4 komentara
  1. Slobodan Jakovljevic

    Što hladnije, to svježiji um i tijelo!

  2. Venera Damevska Gjorgioska

    vnimavam na ishranata i svetlinata

  3. Vera Karanovic Cigoja

    Nemam kad razmisljati o njoj

Napišite komentar