Menu 

Konstipacija ili zatvor je veoma neugodna pojava, koja pored toga što može da vam nabaci neželjene centimetre u struku, može izazvati i teže zdravstve ne probleme. Uz naše savete, rešite se zatvora.

Jedite puno vlakana. Za normalnu probavu preporučuje se 25-50 grama vlakana dnevno. Hrana prirodno bogata vlaknima su pšenične klice, celovite žitarice, sveže voće (posebno bobičasto), sušeno voće (suve šljive, kajsije, smokve), mahunarke (pasulj, sočivo).

Fizička aktivnost je takođe veoma važna ako patite od konstipacije. Vežbajte tri puta sedmično po pola sata, ne moraju to biti neke veoma intenzivne vežbe, bitno je da se kećete, jer fizička aktivnost pospešuje rad creva stimulacijom intestinalnih mišića.

I za problem sa zatvorom, obavezan dnevni unos vode trebalo bi da bude onih osam čaša. Voda razređuje hranu koju unosite, pa ona lakše prolazi kroz naš organizam.

Pratite svoju dnevnu rutinu, nemojte odgađati odlazak do toaleta, jer na taj način dajete više vremena da voda iz stolice ode u organizam i prouzrokuje zatvor.

Kao i za većinu bolesti, stres može biti i razlog za konstipaciju i zato pored svega što smo naveli pokušajte se dovoljno opuštati u toku dana, pronaći zanimaciju koja će vam odvratiti misli sa svakodnevnih problema. Saznajte i koi su to “Prirodni lekovi za stomačne probleme”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar