Menu 

Ne možete poreći da se osećate divno kada vam neko da zagrljaj podrške ili ljubavi. Naučno je potvrđeno da zagrljaji deluju pozitivno na naše psihičko, ali i fizičko zdravlje.

Prema istraživanju Američkog udruženja za psihosomatske bolesti kratki zagrljaj i 10-tominutno držanje za ruke zaljubljenog para uveliko utiče na smanjenje uticaja stresa na naše fizičko zdravlje. Zagrljaji sa partnerom posle posla i podrška mogu da izbrišu sve te negativne tragove u našem telu, koje stres može da ostavi.

Postoji čak i jedna tvrdnja da su vam potrebna četiri zagrljaja za puko preživljavanje dana, 8 da biste održali zdravlje, a 12 za “rast”. To je ona tiha komunikacija, podrška, bez praznih reči, koju svi razumemo.

A zašto su tako dobri?

Porede ih sa meditacijom i smehom. Uče nas da se prepustimo, da verujemo ljudima, da uživamo u trenutku, da su male stvari mnogo važne.

Prilikom svakog zagrljaja veruje se da kruži neka energija, vi dajete deo sebe i sami se bolje osećate.

Snažan iskren zagrljaj između dvoje zaljubljenih (kada im se koža dodiruje) pomaže kod balansa nervnog sistema.

Zagrljaj je poput dobre masaže, jer opušta mišiće i napetost. Protok krvi prema mekanom tkivu se povećava.

Naše samopouzdanje, sigurnost i pozitivna energija rastu kada god dobijemo onaj zagrljaj podrške, bilo da je to posle nekog, za nas, velikog poduhvata ili pred neki važan događaj, ili intervju za posao.

Što duže zadržite taj zagrljaj – to bolje. Serotonin počinje da deluje i utiče na promenu raspoloženja. Taj skriveni osmeh se odmah pojavljuje na vašem licu.

Ako se osećate ljuto, razdraženo, usamljeno ili izlovano zagrlite nekog. I osećaj će biti ublažen. U nekim zemljama čak postoje i terapije zagrljaja uz pompoć kojih pacijenti pokušavaju da izleče svoje nekontrolisane izlive emocija, besa, plača, histerije.

Grljenje, takođe, poboljšava i vaš imuni sistem, stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca, srećniji ste i zdraviji.

Jeste li već nekoga zagrlili?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar