Menu 

Čovek koji poznaje prirodu nikada ne može biti gladan. Mnogo zdrave i divlje hrane možete naći u prirodi i upotrebiti u kulinarstvu.

Sakupljanje hrane je ljudima u krvi, to je ono naše iskonsko. Danas postoji mnoštvo društava i udruženja kojima se možete pridružiti ako želite da više saznate o opstanku u prirodi, o divljoj hrani i o tome kako da je iskoristite.

Sremuš

Ponovo je vreme za sremuš. O njemu smo pisali u tekstu Sremuš – prolećni čistač organizma. Možete ga naći na čistim nezagađenim mestima. Berete samo listove ovog divljeg luka i to dok ne procveta. Čisti organizam od tokisna i neverovatno je dobar za celokupno zdravlje. Pomešajte ga, iseckanog, sa sirom; jedite sa malo soli, sveže isceđenog soka od limuna i soli ili pecite sa omletom.

Ramsløg + buds

Koprive

Već sada možete pronaći i zdrave mlade koprive pune gvožđa, da “buktite” od zdravlja. Berite ih obavezno na nezagađeni mestima (nipošto pored puteva). Ponesite rukavice i čuvajte se “žarenja”. Koprive dobro operite, obarite, iseckajte, pa pripremite sa pavlakom i proprženim belim lukom sa malo brašna.

gljive smrcakGljive

Ako ste dobar poznavalac gljiva i njih lako možete naći u pojednim čistim šumama. U gljivarenje se ne upuštajte ako niste dobro upoznati sa vrstama gljiva, da ne biste nabasali na otrovnice.

Detelina

Da, nije samo za ishranu životinja. Lako ju je pronaći, a možete konzumirati semenke, sušiti cvetove deteline i praviti čaj ili jesti listove sirove. Najbolje je da ih, kao i ostali zeleniš, obarite u vreloj slanoj vodi.

Maslačak

Ovaj cvet možete gotovo u potpunosti iskoristiti, a raste gotovo na svim mestima. Izrazito žuti cvetovi su pravi znakovi da je proleće stiglo. Od cvetova možete praviti odličan med, a od listova ekstra zdravu salatu. Možete listove mešati sa običnom zelenom salatom ili napraviti savršen zdravi omlet.

Bobičavo voće

bobicavo voce i orasati plodoviŠumske jagode, kupine, borovnice možete takođe naći u prirodi. Divlje vrste su dosta zdravije i hranjivije od uzgajanih, a fenomenalne su u šejkovima, smoothie napicima, sladoledima i kolačima. Lako ih je prepoznati, ali često malo teže ubrati zbog bodljikavog granja i trnja.

Orašasti plodovi

Orasi, lešnici, kestenje, … Sve to vas čeka u šumama, a spada u vrlo zdravu hranu. Lako ih je prepoznati, ubrati ili pokupiti. Samo pazite sa kestenjem, čije opne imaju oštre bodlje.

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Fatima Ceric Beglerovic

  JA OBOZAM zare MOJA MAM JE UVJEK PRAVILA

 2. Senada Selimovic

  ovo je list mlade koprive

 3. Radmila Aleksandrov

  Treba koristiti u ishrani!!!

 4. Vera Ivkovic-Mitrovski

  ovo nije ni kopriva,ni sremus..

Napišite komentar