Menu 

Kalijum je mineral o kome se sigurno ne priča koliko o nekim drugim poputa natrijuma ili kalcijuma, što je zaista nepravedno jer kalijum treba da bude vitalna komponenta vaše svakodnevne ishrane. Kalijum je zadužen za zdravlje kostiju i održavanje nergije na visokom nivou. Pored toga štiti zdravlje srca i bubrega.

Preporučena dnevna doza kalijuma iznosi 4700 miligrama, ali istraživanje sprovedeno u Americi je pokazalo da svega dva odsto njihovog stanovništva zaista dostigne taj cilj. Isto istraživanje je pokazalo da žene konzumiraju mnogo manje kalijuma nego muškarci. Jedan od razloga zbog kojih ljudi ne unose dovoljno kalijuma jeste činjenica da gotovo iste namirnice sadrže kalijum i natrijum, a sa željom da samnjimo unos natrijuma ne unosimo dovoljno kalijuma.

Otkrivamo vam nekoliko činjenica vezanih za kalijum koje jednostavno morate znati.

Kad pomislimo na kalijum sigurni smo da većini vas na pamet padne banana koja je zaista bogata kalijum, ali nije jedina. Kalijumom je bogat i pečeni krompir koji čak sadrži duplo više kalijuma nego banana. Isto tako, kalijumom je bogat i paradajz pire samo pripazite da kupujete onaj u kojem nema soli. Ostale namirnice bogate kalijumom su: beli pasulj, avokado, nemasni jogurt, zeleno povrće, listovi cvekle…

4488567238_0db1401864_z

Da li ste nekad osetili da vam srce brže ili nepravilno zalupa? Dešava li vam se da osetite naglu slabost, trnjenje i grčeve? Sve ovo vrlo lako mogu biti simptomi nedostatka kalijuma u organizmu. Nedostatak ovog minerala može izazvati stanje koje se zove hipokalemija i glavni je uzročnih svih navedenih simptoma. S druge strane, puno ređe stanje, hiperkalemia, odnosno višak kalijuma izaziva gotovo iste simptome.

Naše telo žudi za održavanjem normalnog pH balansa u organizmu ili tačnije oko 7,4 što je idealna vrednost zbog koje metabolizam, enzimi, imuni sisitem i mehanizmi za oporavak savršeno funkcionišu. Adekvatan unos kalijuma je vaom avažan zaodržavanje pH balansa. Kalijum deluje kao prirodni diuretik koji se upija tokom probavljanja, a višak odlazi putem urina što održava pH na zadovoljavajućem nivou. Ova funkcija održava zdravlje bubrega i smanjuje rizik od nastanka kamenaca.

Svi oni koji uzimaju lekove za krvni pritisak su pod određenim rizikom od nedostatka kalijuma što kasnije povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Glavno rešenje za ovaj problem je jednostavno povećan unos kalijuma odnosno namirnica koje ga sadrže kao što su banane, pečeni krompir (sa veoma malo soli i bez ulja) i narandže.

6952101543_22ca32bcc3_z

Žene koje su prošle menopauzu su pod većim rizikom od moždanog udara nego one nešto mlađe, a istraživanja kažu da ako u tom periodu života povećaju unos kalijuma taj rizik će se uveliko smanjiti. Studija koja je trajala čak 11 godina pokazala je da žene koje uzimaju veće količine kalijuma imaju 12 odsto manje šanse da pretrpe moždani udar, što je zaista dobra vest.

Iako je prilično u senci nekih drugih minerala, nipošto ne zapostavljajte kalijum i pripazite da ga unosite dovoljno tokom dana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar