Menu 

Da li ste znali da je gotovo celi suncokret jestiv? Pogledajte šta sve možete sa njim. Zaista ga vredi posaditi u bašti.

Retko koja biljka je upotrebljiva na toliko mnogo načina kao ovaj lepotan. Pisali smo i tekst Suncokret u službi lepote, o nezi kose i kože, ali i kako da napravite puter od suncokreta – Suncokret puter: kućne majstorije. Baš obožavamo ovu biljku, a imamo i razloga.

Bilo kako bilo, vreme je da vam otkrijemo sve tajne suncokreta. Nakon ovoga sigurno ćete i vi na ovaj cvet gledati iz potpuno drugačijeg ugla.

Proklijalo seme suncokreta možete izvaditi iz zemlje, oprati i jesti sa salatama ili dinstati. Klice možete i sami uzgojiti i mnogo su zdrave. (Potražite više informacija u tekstu: Uzgojite sami zdrave klice).

Listove starijih stabljika suncokreta možete jesti u salatama, ali i izdinstane ili skuvane poput običnog zeleniša i “ukrašene” prelivom za salate. Možete ih dinstati sa keljom (recimo, onom vrstom koja se ne glaviči) ili sa blitvom. Pre kuhanja uklanjate žilice sa lista.

Pupoljke suncokreta možete brati, naravno, pre nego se počnu otvarati. Imaju ukus sličan artičokama. Uklonite zeleni deo, koji je gorak i koji se nalazi oko osnove pupoljka. Dinstajte ih ili kuhajte u vodi kratko vreme i služite sa puterom. Fenomenalno, zar ne?

Jeste li spremni da jedete i cveće suncokreta? Svetle žute latice berete čim suncokret procveta. Otkinete vrhove latica, jer su gorkog ukusa. Ostatak latica dodajete salatama da bi ste dobili gorko-slatki ukus.

Mlade stabljike ove biljke možete iseći i oguliti, pa ih jedete kao zakusku. Ukus im je najsličniji celeru. Birajte mlade suncokrete, koji imaju savitljive i nežne stabljike. Kao i kod šparoga, izbegavajte starije biljke sa drvenastim stabljikama.

Cvet berete kada mu glava padne i “disk”, kojeg okružuju latice požuti. Glave suncokreta ostavljate na suvo i dobro prrozračeno mesto da bi semenke sazrele. One su jestive kada poprime tamno smeđu boju. Semenke možete jesti sirove ili ih kratko peći na 180C dok se ne otvore, nekih 10-tak minuta. Ostavite da se ohlade i posolite.

Šta kažete sada? Da li ćete saditi suncokret? Da li ste otkrili još neke njegove tajne?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mnoge se žene osećaju ratnički za vreme PMS-a, a neke, čini se, bi ubile za komadić čokolade. Posle dolaze suze zbog kalorija. Sa našim predlozima umirite simptome PMS-a i uživajte u zdravim slasticama.