Menu 

U poslednjih nekoliko godina gedžeti su postali zamena za direktnu komunikaciju sa ljudima. Davno je prošlo vreme kada smo telefone koristili samo za razgovor i poruke, a računare za posao. Zapitajte se , preterujete li sa upotrebom ovih spravica i da li vam je neophodan odmor?

Na koliko društvenih mreža imate otvoren nalog, Instagram, Facebook, Twitter, Google+, Pinterest? Svakih koliko minuta na svom telefonu proveravate notifikacije, mejlove i poruke? Prečesto? Možda je vreme da napravite mali predah od svih gedžeta koje imate i za promenu se fokusirate na stvaran život?

Zamenite surfanje internetom i društvenim mrežema nekim mnogo zabavnijim i korisnijim stvarima, igrajte se sa klincima, radite jogu, lakirajte nokte, pročitajte neku knjigu. U početku će možda biti teško, ali verujte nam na reč brzo ćete se navići i ponovno otkriti kako je stvarni život mnogo lepši od onog virtuelnog.

smartfoni

Izbrišite aplikacije

Ako zbog posla ne možete u potpunosti da se odreknete mobilnog telefona prvi korak ka tehnološkoj detoksikaciji biće da izbrišete sve aplikacije. Nemojte se oslanjati na isključivanje wi-fi interneta jer je mogućnost da ćete pokleknuti velika. Izbrišite Facebook, Twitter, Instagram sa svog telefona.

Policijski čas za korištenje računara

Kad je u pitanju kućni računar uvedite policijski čas i zabranite svim ukućanima korištenje istog posle, na primer, šest sati naveče. Najmanje sat vremena pre spavanja pogasite sve uređaje u kući, televizore, računare, telefone i na miru se spremajte za počinak. Čitajte, razgovarajte sa porodicom, priuštite si šetnju ili toplu kupku.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Posvetite vreme prijateljima i porodici

Nakon svega nekoliko dana odmora od tehnologije primetićete kako nekim čudom imate više vremena za druženje sa prijateljima i porodicom, kako češće razgovarate umesto da se dopisujete i kako radite neke stvari koje ste potpuno zapostavili, a u kojima uživate.

Pre nego se odlučite na ovaj korak, obavestite svoje virtuelne i prave prijatelje da vam se javljaju na staromodni način, da vam ne šalju poruke u inbox na Facebooku, da vam ne šalju mejlove, niti pišu po “zidu”. Recite šefu da ćete mejlove proveravati samo u sklopu radnog vremena.

Neka vam prvi cilj bude nedelja dana bez gedžeta, a kasnije sami sebi produžavajte vreme. Možda ćete se nakon kratkog odmora vratiti na društvene mreže, ali sigurni smo da to neće biti u onolikoj meri kao pre.

Probajte!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar