Menu 

Već dugi niz godina se raspravlja o tome da li su ljudima zaista neophodne namirnice životinjskog porekla da bi bili zdravi. Dok jedni tvrde da se u tim namirnicama nalazi mnoštvo čoveku neophodnih nutrijenata drugi tvrde da je veganska ishrana puno bolji izbor te da utiče na izlečenje depresije.

Pre nekoliko dana Karl Hoppner je podelio svoju priču kako je izlečio kliničku depresiju i to samo pomoću hrane bazirane na biljkama. On je svoju priču započeo naglasivši da je u vreme kad je postao depresivan puno spavao, malo radio i sve što je jeo bila je brza hrana, a često je uživao u lakim drogama poput marihuane.

Nakon što je uvideo da je dotako dno, odlučio je da stane na noge i to pomoću veganske ishrane i vežbe na četiri dana. On je nagalsio da ova kombinacija nije pokazala rezultate nakon četiri dana sigurno bi odustao. Ali, za njega je baš takav način života bilo ono što mu je trebalo.

21499053488_f7b2173fe6_z

Pošto je povećan unos riže i povrća gotovo trenutno doneo poboljšanja on je nastavio da se hrani veganski, da praktikuje jogu, a nakon samo mesec dana Karl je imao osećaj da je depresija u potpunosti nestala. Počeo se buditi pun energije, počeo se radovati sitnicama, što ponovo može da vozi bicikl i trenutno trenira ua triatlon i sve zahvaljujući Rck Rollu i dokumentarnom filmu Fork over knives koji se bavi upravo veganskom ishranom i njenom uticaju na depresiju.

Iako je ova priča više anegdota u poslednje vreme se sve više priča o tome i sa naučnog aspekta i postoji mnoštvo okaza da su upravo biljke veoma moćan alat za borbu protiv depresije i anksioznosti. Stručnjaci kažu da je depresija povezana sa upalama u organizmu te snižava nivo serotonina u krvi. Ishrana bazirana na biljkama dokazano na prirodan način snižava upale jer su biljke siromašne mastima i bogate antioksidantima. Povećan unos vitamina B dokazano popravlja raspoloženje, a poznato je da se on može naći u mnogim biljkama.

Ako se vi lično ili neko ko vam je blizak borite sa depresijom možda je ovo jedan od načina koje biste mogli probati da se osećate bolje. Ono što je svakako najbolje u ovoj celoj priči jeste činjenica da veganska ishrana ne donosi nikakve neželjene efekte i nema bojazni od navikavanja kakav je slučaj sa medikamentima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar