Menu 

Vlakna su veoma važna i trebalo bi da ih unosite što više putem zdravih namirnica. Ona dokazano snižavaju nivo glukoze u krvi, štite organizam od dijabetesa i srčanih obolenja te pomažu pri snižavanju holesterola. I ono što je veoma važno zaslužna su za ispravan rad creva.

Stručnjaci savetuju da bi dnevno trebalo unositi oko 25 grama vlakana kad su u pitanju žene i čak 38 kad je reč o muškarcima. Ono što većinu ljudi plaši kad su vlakna u pitanju jeste pomisao da većina njih dolazi iz žitarica koje naravno nisu uvek najbolji izbor. Da vas obradujemo postoji još mnoštvo namirnica koje sadrže vlakna, a ne sadrže mrske ugljene hidrate. Ovo su samo neke od njih.

Avokado. Bogat je vitaminom K, E i zdravim mastima, a pored toga sadrži i preko neophodna vlakna kojih u avokadu prosečne veličine im ačak 13 grama. Pospite ga sa malo soli i poslužite uz tost premazan puterom, a od njega možete napraviti i divne namaze.

6866985330_f136cfd439_z

Artičoke. Jedna artičoka, težine 160 g sadrži čak 9 g vlakana i samo 17 g ugljenih hidrata. Možete ih kuvati na pari, peći u rerni ili pripremati na salatu.

Bobičasto voće. Iako su suve šljive najbogatije vlaknima kad je u pitanju voće, one su takođe bogate i šećerima pa nisu baš najsrećnija opcija. Umesto suvih šljiva jedite bobičasto voće koje sadrži 8 g vlakana po šolji.

Chia semenke. Od ovih sjajnih semenki, creva će vam magično proraditi. Možete ih stavljati u smoothie, ovsenu kašu, sipati ih po grilovanom povrću ili svežoj salati.

Karfiol. Sirovi karfiol može biti sjajna užina uz neki odgovarajući umak. Oko 265 g karfiola sadrži 5 g vlakana i samo 13 g ugljenih hidrata i to je sjajan način da u organizam unesete dodatna vlakna.

Kokosovo brašno. Obično se na listi zdravih namirnica ne nalaze one koje koristimo za pripremu kolača, ali to nije slučaj sa kokosovim brašnom. Svega dve kašike kokosovog brašna sadrže 5 g vlakana. Kokosovo brašno se naravno ne računa kao zdravo ako ga koristite za pripremu mafina, keksića, torti i kolača.

Semenke lana. Samo četiri kašike lanenih semenki će dodati 8 grama vlakana u vašu dnevnu ishranu, apored toga imaju sposobnost stabilizacije šećera, čuvaju organizam od infekcija te snižavaju holesterol. Pospite ih po salatai, dodajte u smoothie ili jogurt, a možete ih staviti i u raznorazne kolače.

Orašasti plodovi. Ako volite grickalice onda obavezno izaberite neke zdravije. Zaboravite na čips, smoki i slane štapiće već grickajte zdrave orašaste plodove. Oko 30 g badema obezbediće vam 3,5 g vlakana, dok će vam lešnici obezbediti nešto manje, oko 3 g.

558494662_394f2176ff_z

Ljuskice psilijuma. Ove ljuskice su jedan od najjednostavnijih načina da ishranu obogatite vlaknima jer po jednoj supenoj kašiki sadrže oko 5 g vlakana. Možete ih kupiti u prahu koji se jednostavno rastvara u vodi ili ih možete kupiti u obliku suplemenata.

Pire od povrća. Razni pirei od povrća i krem supe su jednostavan i ukusan način da unesete vlakna u svoj dan i poboljšate rad creva. Gotovo sve sveže povrće sadrži određenu količinu vlakana i koje god da odaberete nećete pogrešiti. Samo pripazite da birate povrće koje ne sadrži velike količine skroba.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Da li ste ikada davali krv? Pored toga što na ovaj način činite humano delo, možete spasiti nečiji život, vi činite uslugu i za svoje zdravlje. Piši! Širi...