Menu 

Želite mešati biljne suplemente sa lekovima koje vam je propisao lekar? Pre nego što to uradite dobro razmislite i pročitajte ovaj tekst u kome objašnjavamo zašto to ne bi trebalo da radite.

Mnogi ljudi veruju da su biljni i ostali suplementi potpuno nežni za organizam te da ih možemo koristiti pod bilo kojim okolnostima. Istina je da veliki broj suplemenata ne reaguje baš najsjajnije u kombinaciji sa propisanim lekovima te mogu izazvati opasne nuspojave. Iako je broj istraživanja na ovu temu u poslednje vreme povećan još uvek postoji veliki broj „sitnica“ koje bi trebalo istražiti.

16353556171_7d03c849a8_z

Ako redovno uzimate lekove koje vam je propisao lekar ili neke standardne protiv bolova, obavezno se konsultujte sa vašim lekarom pre nego počnete sa upotrebom suplemenata ili bilo kakvih lekova na biljnoj bazi. Na kraju krajeva jedan od razloga zbog kojih su biljke efikasne za lečenje jesu aktivni sastojci koje sadrže. Ako se pripremate za neku operaciju veoma je važno da sa lekarom podelite koje to suplemente uzimate jer neki od njih mogu povećati rizik od pojačanog krvarenja, a posebno ako je reč o ribljim uljima, belom luku, ginsengu, guarani, mirinu, ekstraktu sladića, divljem kestenu, crvenoj detelini, vitaminu E…

S druge strane neki od suplemenata mogu izazvati reakciju ako se mešaju sa alkoholom, posebno oni na bazi valerijane, lavande, kore vrbe, melatonina, nijacina ili kofeina. Neki suplementi mogu uticati na apsorpciju ostalih lekova i trebalo bi ih uzimati odvojeno. To se posebno odnosi na semenke lana, psilijum i brest.

Ako uzimate lekove i biljne suplemente čije je delovanje slično, nuspojave ili sam efekat mogu biti jači nego kad biste ih uzimali odvojeno. U pojedinim slučajevima uzimanje i suplemenata i lekova se preporučuje, ali ne uvek i zato se uvek posavetujte sa lekraom pre nego počnete uzimati bilo šta na svoju ruku.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Iako je sezona kiselog kupusa polako na zalasku nije zgoreg da vas još jednom podsetimo na sva lekovita svojstva ove sjajne namirnice koju slobodno moćemo nazvati tradicionalnom za naše prostore. Piši! Širi dalje!