Menu 

Prvi put letite u drugu vremensku zonu? Evo nekoliko saveta kako da preživite veoma neugodni jet lag.

Jet lag je jedan od najvećih neprijatelja svetskih putnika i upšte onih koji po prirodi posla moraju mnogo da putuju. Jet lag nastaje kad poremetimo svoje uobičajene navike spavanja ulaskom u drugu vremensku zonu.

Jet lag – šta da učinite?

Nažalost, ne postoje 100% sigurne metode za prevenciju jet lag-a, ali ima nekoliko stvari koje možemo učiniti.

Pre puta – Vaš jet leg ovisiće o tome da li idete u vremensku zonu gde se vreme računa unapred ili unazad od vašeg. Pokušajte „istrenirati“ vaše telo da duže ostane budno ili ide na spavanje ranije, to će biti ključ prilagođavanja novoj vremenskoj zoni. Nekoliko dana pre puta, ako stižete, probajte da se ponašate i funkcionišete po vremenu  u koje idete, namestite sat na novu vremensku zonu i isključivo po njemu obavljajte sve poslove i obaveze.

Za vreme puta – Ako je u pitanju noćni let pokušajte odspavati što više, to će vam uveliko pomoći da lakše pregurate jet lag. Ako je potrebno, pre puta tražite od lekara blagi sedativ koji će vam pomoći da lakše zaspite.

Ako putujete danju pokušajte ostati što duže budni i upiti što više sunčeve svetlosti. Upamtite, kontrola izlaganja dnevnom svetlu je najvažnija da lakše zaspite ili duže ostanete budni, po potrebi. Ako ste budni dok je vani sunce, prirodna svetlost pomoći će telu da se lakše prilagodi na novi sistem spavanja.

Pijte puno vode za vreme leta i izbegavajte kofein i alkohol da biste izbegli dehidraciju što može jet lag učiniti nepodnošljivim.

Oporavak

Stigli ste! Šta sad? Nakon što ste napokon stigli na destinaciju izbegavajte bogate, kalorične i začinjene obroke da biste izbegli probleme sa probavom koji su povezani sa letom. Pokušajte u prvih 24 sata da ne spavate više nego što biste spavali da ste kući. Ako ste na vaše odredište stigli u poslepodnevnim časovima, nemojte odmah ići na spavanje do večeri, ostanite budni. To će vam sigurno pomoći da se lakše prilagodite novoj vremenskoj zoni.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Tea

    roka, lepo pise da se saveti ne mogu odnositi na sve. daju samo neke predloge. i ja letim u srbiju, ali imam 9 sati razlike. jedan od predloga/saveta za mene dobro funkcionise. ma koliko bila umorna i koliko sati ne spavala, kada stignem tamo ili ovde (to je obicno posle podne), ne idem u krevet do kasno uvece i tako se brze vracam u normalu, odnosno lokalno vreme. samo brze, ne kazem i lakse. ovo su saveti i predlozi, niko nista ne tvrdi i nije biblija! Najmanje su gluposti.

  2. roka

    posto letim iz kanade za Srbiju a razlika je 6 sati unapred,molim vas hajde vi legnite u 18 h i ustanite u 2 ujutru da bih mogao da se naviknem….koje gluposti pisete

Napišite komentar

Zdravlje

Da je mediteranski način ishrane veoma zdrav i da se smatra dijetom koja obezbeđuje dugovečnost to smo već znali. Ali, jeste li znali da je mediteranska dijeta i veoma efikasan lek protiv depresije? Piši!