Menu 

Pilule nisu uvek najbolje rešenje. Nuačite kako da zamenite lekove određenim zdravim namirnicama, takođe vrlo delotvornim.


Ljudi su oduvek znali da lek za sve postoji u prirodi. Na žalost, okrenuli smo leđa detaljnijem istraživanju te vrste medicine i uvek radije trčimo u apoteke i posežemo za pilulama. Ne odbacujte preporuke lekara niti svoju terapiju. Obavezno se konsultujte sa lekarom o ovim zamenama. Međutim, uvek možete zameniti pojedine lekove protiv bolova, anksioznosti, za smirenje namirnicama koje već imate u kući – zdravom hranom.

voce i povrce u korpama

Imajte na umu da put do zdravlja ne ide kroz apoteku, već preko vašeg tanjira. Ako jedete najčešće pizze, brzu hranu, testeninu, peciva zasigurno ćete osećati slabost, nadutost, depresiju, javiće se kožne bolesti, akne, nervoza, pa i razni drugi fizički i psihički problemi. Onda trčimo za pilulama, gutamo suplemente, a malo kada stanemo i razmislimo – a da probam sa povrćem, a da probam da jedem zdravo?

Ne morate da živite podređeno, isplanirano, da važete svaki obrok, ali male, ali značajne promene, okrenuće vaš život na zdravu stazu.

Jedan od najjednostavnijih koraka koje možete napraviti već danas je da izbacite brzu hranu, industrijske slatkiše, gazirane sokove i preterano masnu hranu iz jelovnika (ili bar smanjite konzumaciju), a dodate ove konkretne namirnice: zob, chia semenke, lanene semenke, mahunarke, bobičasto voće, paradajz i ribu.

Konkretne zamenesuperhrana u posudicama

  • Pijte čisti sok od ananasa umesto sirupa za kašalj
  • Jedite trešnje umesto aspirina
  • Pijte čaj od đumbira umesto lekova protiv mučnine i ako vas muči kiselina
  • Konzumirajte beli luk i čaj od đumbira i limuna umesto tableta protiv prehlade
  • Koristite suve kore narandže ili manadrine da poboljšate probavu
  • Upotrebite čisti aloe vera gel za rane i ogrebotine
  • Koristite ljuske od jaja u prahu umesto suplementa kalcijuma (Napravite svoj suplement kalcijuma – na neobičan način)
  • Šipak u prahu za visok pritisak (konsultujte se sa lekarom. Ovaj prirodni lek postoji i u prodaji)
  • Koristite kurkumu umesto lekova protiv upala i bolova

Obavezna svakodnevna hrana

Jedna od najznačajnijih zdravih promena za celu porodicu je da uvrstite ribu u vaš meni dva puta sedmično, posebno onu bogatu omega 3 masnim kiselinama važnim za srce, mozak i kožu.

riba i povrce

Za doručak što češće iznesite zobene pahuljice ili zobenu kašu, jedite hleb sa ovim pahuljicama. Udružite ih sa orašastim plodovima, jogurtom ili pavlakom.

Jogurt i još bolje – kefir će ojačati vaš organizam, popraviti probavni trakt, ali izbegavajte one na kojima je napisano da su dijetalni ili “light”, jer sadrže veštačke zaslađivače.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Dečija astma je poprilično čest i neugodan problem kako za dete tako i za roditelje. Jedna od najbitnijih stvari jeste da naučite živeti sa njom, saznate sve što bi vam moglo...