Menu 

Piskavica je jedna od najstarijih ljekovitih biljki, koristi se tisućljećima i na Istoku i na Zapadu. Njezina ljekovita svojstva bila su poznata i Hipokratu, te starim Grcima i Rimljanima.

Piskavica ostvaruje odlične rezultate u liječenju diabetesa – potiče ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa diabetesa. Smanjuje kolesterol u krvi. Potiče usporenu probavu i ublažava plinove uzrokovane neravnotežom Vata i Kapha doše. Lagano laksativnim djelovanjem pomaže kod konstipacije. Ublažava astmu, rastvara sluzi u plućima i dišnim putevima. Djeluje i kod liječenja bronhijalnih upala. Izuzetno pogoduje zdravlju maternice i ženskih reproduktivnih organa, korisna je u poticanju laktacije. Koristi se i u kozmetičkim preparatima jer čisti i pomlađuje kožu. Također, uzimaju ju žene koje žele na prirodan način povećati grudi.

Piskavica (Trigonella foenum graecum)

Ostali nazivi: grohotuša, grčko sjeme, grčka djetelina, kozji rog, prosjenica, rožnjača, božja travica, pjeskavica, prosenica, rogačići

piskavica1Ayurvedski naziv / na Sanskritu: Methi, Methika

Engleski naziv: Fenugreek

Porodica Leptirnjača

Dio koji se koristi: sjemenke (također i listovi u jelima, umjesto špinata)

Piskavica je jednogodišnja biljka, čiji se korjen pruža se duboko u zemlju, dok stabljika naraste 30/60cm. Listovi su trodjelni. Raste samoniklo pretežno na vapnenastom tlu na livadama, obroncima, proplancima, poljima, uz naselja, nasipe…

Vrijeme cvatnje: Lipanj – srpanj

Vrijeme branja: Sjeme beremo u kolovozu nakon dozrijevanja

Ova je biljka karakteristična po vrlo jakom mirisu, a nakon nekoliko dana konzumacije, može se dogoditi da koža i znoj poprime miris piskavice.

Ljekovito djelovanje

Diabetes

Piskavica ostvaruje odlično djelovanje u liječenju diabetesa – potiče ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa diabetesa. Iz Centra za istraživanje dijabetesa Jaipur iz Indije kažu kako ekstrakt piskavice, ukoliko se konzumira svakodnevno, može pomoći dijabetičarima držati šećernu bolest pod kontrolom te smanjiti otpornost na inzulin. Piskavica povoljno djeluje na vodene kanale u tijelu (ambuvahasrotas) i mokraćni sistem (mutravahasrotas). Potpomaže čišćenje masnih naslaga iz tjelesnih kanala. Ukoliko Piskavicu koristimo kao lijek kod balansiranja šećera u krvi, preporučljiva doza je 50g dnevno.

piskavica2Kolesterol

Smanjuje loš kolesterol (LDL) u krvi. U ovu svrhu preporučljiva doza je 10/20g dnevno. Postoje navodi da se uzimanjem 50 grama piskavice na dan tijekom 2-3 tjedna smanjuje razina kolesterola u krvi za 25 posto.

Probava

Piskavica ostvaruje odlične rezultate u balansiranju usporene probave i plinova uzrokovanih neravnotežom Vata i Kapha doša. Potiče, dakle, probavu, a lagano laksativnim svojstvima djeluje kod konstipacije. Pomoći će i u ublažavanju upale crijeva, te proljeva. Korisna je u liječenju čira na želucu. Potiče produkciju enzima gušterače. Gorki okus Piskavice djeluje u tretiranju jetre, te potiče asimilaciju nutrijenata u organizam.

Dišni sustav i grlo

Piskavica svoje ljekovito djelovanje očituje u ublažavanju astme, rastvaranju sluzi u plućima (stotinama godina se u tu svrhu koristi u Kineskoj medicini) i dišnim putevima. Djeluje i kod liječenja bronhijalne upale. Čaj od piskavice djeluje kao sredstvo za grgljanje kod upalnih procesa sluznice ždrijela i usta. Grgljanje čaja od piskavice ublažava upalu grla i kašalj.

Ženski reproduktivni sustav

Piskavica izuzetno pogoduje zdravlju maternice i ženskih reproduktivnih organa. Preporučujem ju uzimati nakon poroda; potaknut će probavu i očistiti maternicu. Potiče produkciju majčinog mlijeka, te je dobrodošla majkama koje imaju problem s laktacijom. Ublažava PMS bolne grčeve i bolne menstruacije. Zbog stimulacije maternice, ne preporučujem koristiti Piskavicu u trudnoći. Međutim, upravo iz tog razlogadobro ju je uzimati nekoliko dana prije poroda kako bi potaknula kontrakciju mišića maternice i olakšala porod.

Muški reproduktivni sustav

Povoljno djeluje kod impotencije, prijevremene erekcije i niskog libida (Piskavica ima afrodizijačka svojstva).

Bol

Budući da odlično djeluje u balansiranju Vata doše, ublažava bolove  u donjem dijelu leđa, te bolove uzrokovane artritisom (Bol je jedan od osnovnih znakova neravnoteže Vata doše).

Ostala djelovanja

Kod ublažavanja bolova u kostima, gihta, neuralgije, išijasa i oteklih žlijezda sjemenke se samelju u prah i koriste se za pripremanje obloga. Oblozi od Piskavice liječe teške čireve na koži, gnojenje kostiju, stvaranje fistule i otvorene rane. Piskavica pospješuje zacjeljivanje rana.

Sjeme piskavice djeluje kod oboljenja slezene, i to u vidu čaja i obloga / preporučuju se stavljati topli kašastih obloga kod bolova u području slezene.

Ublažava osteoporozu, bolove u leđima, povoljno djeluje kod oslabljenih kostiju, te kod gubitka kose.

piskavica3

Piskavica potiče apetit.

Sluzasti čaj od sjemena, uziman dnevno kao kupelj za noge ili ruke, vrlo je dobar kućni lijek kod znojenja nogu ili ruku.

Koristi se i u kozmetičkim preparatima jer čisti i pomlađuje kožu. Također, uzimaju ju žene koje žele da im se na prirodan način povećaju grudi.

Neka od zadnjih istraživanja pokazala su kako piskavica djeluje u preveniranju raka, te sadrži značajna antioksidativna svojstva i kao takva učinkovito djeluje na izlučivanje jetrenih enzima.

Piskavicu koristiti u dozi:

2-50g dnevno kao čaj (2 žličice sjemenki staviti u 2 dl hladne vode, zakipiti, pustiti da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijediti). Piti polagano, u malim gutljajima

Žlica svježe samljevenih sjemenki piskavice 3x dnevno prije jela, popiti s vodom za jačanje organizma u cijelosti, osobito oslabljenog organizma

Sjeme se može kuhati u kašu ili samljeti u prah (samljeveno u prah je djelotvornije)

U svrhu laksativa, 0.5-1 mala žličica svježe samljevenih sjemenki, razmutiti  u 2.5 dcl vode i popiti  1/3 x-dnevno

3/30ml dnevno tinktura

S kojim je biljkama Piskavicu dobro kombinirati?

  1. S kurkumom, nimom i trikatu kod diabetesa
  2. S kurkumom kod povišenog kolesterola
  3. S koromačem, kuminom i korianderom kod napuhivanja i konstipacije
  4. S shatavari i ashokom kod menstrualnih problema
  5. S shatavari i koromačem za poticanje laktacije
  6. S muškantnim oraščićem, ashwagandom, kapikacchu, bala za muški reprod. sustav
  7. S trikatu, guggulu, punarnava kod artritisa
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar