Menu 

Ovih dana kozmetika koju koristimo da bismo podmladili kožu sadrži mnoge prehrambene namirnice. Od soje, do nara, mnoge supstance koje dobijamo putem zdrave hrane postale su sastavni deo kremica i seruma. Pa zašto ih onda ne biste uključili u ishranu?

Konzumiranjem zdrave hrane vi ćete ustvari voditi računa o vašoj koži iznutra, a sve će se to ocrtati i na vašem licu. Ishrana je veoma bitna u borbi sa godinama i starenjem i pomaže nam da se zaštitimo od štetnosti UV zračenja i brojnih drugih razloga koji nam uzrokuju bore. Istraživanja su pokazala da određenom ishranom možemo sprečiti loše posledice od spoljašnjih faktora, hidratizirati organizam i dopustiti ćelijama kože da ispravno funkcionišu.

Sve namirnice koje ćemo vam preporučiti veoma lako mogu postati sastavni deo vaših obroka, a pored toga veoma su zdrave i u sprečavanju mnogih kancerogenih i srčanih bolesti.

Hrana bogata vitaminom C

Naučnici su dokazali da žene koje redovno uzimaju preporučene doze vitamina C imaju veoma manje bora. To ima smisla, jer je vitamin C veoma jak antioksidant koji sprečava slobodne radikale da naštete vašem organizmu. Preporučena dnevna doza vitamina C je 75 mg. Samo jedna pomorandža ili pet komadića žute paprike će vas dovesti do željenog cilja. Kao i šolja brokolija za večeru ili posudica jagoda za desert. Citrusno voće, paradajz, kelj i dinja su veoma bogati vitaminom C, a za posebnu dozu probajte bobičasto voće i nar koji pored vitamina C su bogati supstancama koje štite organizam od štetnih uticaja UV zraka.

Proteini

Istraživanja su takođe pokazala da su žene koje nisu unosile dovoljno proteina u organizam imale mnogo više bora. Proteini su dobri, ako se konzumiraju na pravi način.

Zdravi izvor proteina su meso peradi bez kožice, belanca i riba. Ako kupujete svinjetinu ili junetinu, kupujte komade mesa koji imaju manje masnoće, uzimajte i tofu. Mala japanska studija je dokazala da su se ženama koje su uzimale ekstrakt soje 12 sedmica ublažile fine bore u predelu očiju.

Masna riba

Masnija riba kao što su losos ili tuna u obrocima vam donose bogatstvo omega 3 masnih kiselina koje mogu da vam pomognu da se odbranite od oštećenja uzrokovanih suncem.

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama su morski i orašasti plodovi.

U ishranu obavezno uključite i celovite žitarice kao i što šarenije voće i povrće čiji pigmenti povoljno utiču na našu kožu, crvena paprika, paradajz, šargarepa… Što šarenije to bolje.

 

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar