Menu 

Svakoj mladoj majci rođenjem deteta život se promeni iz korena. Pored emotivnih čekaju nas i one fizičke promene i nakupljeni kilogrami. Kako da ih se rešimo?

Pošto bi svoje bebe trebalo da dojimo najmanje 6 meseci neke restriktivne dijete ne dolaze u obzir, jer treba da unosimo mnogo hranjivih materija radi kvalitete mleka. Zdravlje naše bebe ipak bi trebalo da nam je na prvom mestu, ispred devojačke linije. Ipak, zapuštanje ne dolazi obzir, postoje načini kako na zdrav način skidate kilograme, a da se i dalje hranite zdravo i imate dovoljno mleka.

Sa laganim vežbama ne bi trebalo da počinjete pre šeste nedelje nakon poroda, vaše telo je prošlo kroz svojevrsnu traumu i sve treba da dođe na svoje mesto. Prve kontrole kod lekara obično dolaze nakon 6 nedelja, pričekajte odobrenje od doktora, pa počnite sa laganim vežbama. Do tad možete se upustiti u duže, lagane šetnje sa kolicima.

Zlatna pravila koja treba da poštujete kad je postporođajna ishrana u pitanju su:

1. Izbalansirajte hormone cinkom, koji ćete naći u crvenom mesu, semenkama, orašastim plodovima, žumancima i zobi. Za balans hormona veoma je bitan i B6 vitamin kojeg ima u bananama i brokoliju.

2. Očistite svoje telo od toksina, duvanskog dima, alkohola i kofeina. Jedite organski proizvedenu hranu.

3. Oslobodite se stresa, meditirajte (vodič za meditaciju, ček vas OVDE) i praktikujte lagane joga pložaje.

4. Održavajte zdravu težinu, neka vam indeks težine bude između 25-30.

5. Jedite hranu bogatu vlaknima, povrće, mahunarke i celovite žitarice.

6. Folna kiselina nije samo za trudnice, dobra je i za postporođajni period. Hrana koja je bogata folnom kiselinom jesu zeleno povrće i mahunarke.

Probajte ovaj zdravi jelovnik da biste lakše izgubili kilograme.

By: dollen

By: dollen

Za doručak odaberite jaja, šejk sa jogurtom, celovitim žitaricama i bobičastim voćem ili kašu od rižinih ili zobenih pahuljica sa dodatkom cimeta i kokosovog mleka.

Ručak neka vam bude grilovano pileće belo meso sa velikom porcijom salate, krompir sa svežim kravljim sirom i povrćem ili salata od kinoe, sočiva, paradajza, mladog špinata, a sve začinjeno omiljenim začinskim biljem.

Za večeru možete pojesti losos sa pire krompirom i zelenišem, dinstanu junetinu ili neko varivo sa mahunarkama, testeninom i povrćem.

Za užinu jedite voće i jogurt pomešano sa orašastim plodovima i raznim semenkama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar