Menu 

Valjak od pene je u poslednje vreme postao pravi hit među rekvizitima za vežbanje. Otkrivamo vam za šta sve služi i kako da ga koristite.

Ovaj valjak nije fitnes rkvizit koji će vam pomoći u vežbanju već ga možete upotrebiti da si priuštite laganu masažu, odagnate bolove u mišićima i poboljšate pokretljivost.

Ukoliko se redovno koristi može poslužiti kao sjajno sredstvo za održavanje tela funkcionalnim i spremnim za sve atletske poduhvate i vežbanje koje praktikujete jer će vam razraditi mišiće i oni neće više biti kruti i napeti od višečasovnog sedenja za kancelarijskim stolom. Mnogi stručnjaci preporučuju redovnu upotrebu valjka od pene.

Kad se poredi sa masažama možemo reći da je upotreba ovog valjka manje lek, a više tretman koji postepeno vodi do olakšanja vašeg stanja, a najčešći razlozi zbog kojih ga ljudi koriste je smanjenje boli i povećanje obima pokreta kao i povećanja fizičke izdržljivosti.

Kako funkcioniše?

Primarna namena valjka od pene je da natera napete mišiće da se opuste što može uveliko pomoći da se bol u mišićima smanji kao i da stabiliše zglobove. Kad se to desi automatski dolazi do veće pokretljivosti pa i poboljšane performanse jer je telo bolje izbalansirano.

Ako na primer koristite valjak da biste razradili kvadricepse (mišiće sa vanjske strane bedara) to znači da ćete poboljšati fleksibilnost kolena i moći ćete više aktivirati mišiće zadnje lože.

Ko sve može koristiti valjak od pene?

Ako osećate bolove u mišićima i ograničene pokrete koristite valjak, ali pod sledećim uslovima:

  • Ako imate stručnu pomoć koja će vam pokazati šta i kako da radite, posebno prvi put.
  • Ako bez problema možete držati svoju telesnu težinu i nemate problema sa ustajanjem i leganjem na pod.
  • Ako nemate problema sa kostima i zglobovima koji vam otežavaju upotrebu valjka.
  • Ako patite od neke teške bolesti pre upotrebe valjka se konsultujte sa svojim lekarom.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-blue-foam-roller-pilates-woman-sport-fitness-image18933773

Koja je prava tehnika za upotrebu valjka?

Istraživanja su pokazala da je najefikasniji način da valjak postavite na bolno mesto i održavate se 30 sekundi, ali čak i ako ga okrećete lagano od zgloba do zgloba imaće efekta. Veoma je važno da sve obavljate polako jer ćete  na taj način sprečiti nastanak povreda.

Takođe, stručnjaci upozoravaju da je upotreba valjka privremeno rešenje za bol jer ne leči sami uzrok problema već samo posledicu. Ako morate koristiti valjak da biste opustili mišiće svaki put pre vežbanja, možda bi bilo dobro da se posavetujete sa lekarom koji će otkriti gde se zaista krije problem.

Poboljšanje pokretljivosti

Tokom prošle godine testirana je efektivnost valjka i dokazano je da njegovom upotrebom poboljšavamo pokretljivost i proširujemo obim pokreta, ali to opet ne znači da treba da se oslonite samo na upotrebu valjka.

U ovom slučaju fitnes stručnjaci savetuju da valjak koristite na mišiće koji su nasuprot onima koje treba da opustite, a ne direktno na napete mišiće. Da biste opustili tetive lezite na leđa i dižite noge gore, tako da zatežete kvadricepse, a opuštate tetive.

Pogledajte video koji će vam pokazati kako se to zaista koristi valjak od pene.

https://www.youtube.com/watch?v=khC5J1lkC7s&feature=youtu.be

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar