Menu 

Zimu volimo i zbog sezona mandarina koje se tokom ovih hladnijih meseci troše u velikim količinama. Ako do sad niste bili upoznati sa svim dobrobitima koje nam donosi ovo citrusno voće, čitajte dalje jer ćete ih saznati.

Sigurni smo da većina vas tokom zime kupuje velike količine mandarina jer su nas učili kako su pune vitamina C i kako će nas sačuvati od virusa i bakterija kojima smo nešto skloniji tokom zime. Vitamin C je samo jedan u nizu razloga zašto bi trebalo jesti mandarine u što većim količinama.

Snižavaju rizik od raka jetre. Nacionalni institut za voće u Japanu je proučavao grupu ljudi koji su jeli mandarine u velikim količinama, dok je jedna druga studija proučavala pacijente obolele od hepatitisa koji su u sklopu terapiji pili sok od mandarine godinu dana. Obe studije su pokazale da mandarine snižavaju rizik od raka jetre i da pospešuju zdravlje ovog organa.

Sprečavaju napredak leukemije. Mandarine sadrže komponentu koja se zove tengeretin i nalazi se u kori sitrusnog voća, a razna istraživanja su pokazala da upravo ta komponenta suzbija razvoj ćelija leukemije.

14984868512_776f270b05_z

Sprečavaju otvrdnuće arterija. Ovo divno voće sadrži i veoma moćan flavonoid poznat pod nazivom nobiletin, za koji je dokazano kako sprečava otvrdnuće arterija posebno kod dijabetičara.

Snažni borci protiv raka dojke. Obe komponete koje smo ranije spomenuli nobiletin i tangeretin su snažni borci protiv kancerogenih ćelija u dojkama i zato se obolelima od ove bolesti preporučuje da koriste ekstrakte od kore citrusa.

Bogate su nutrijentima. Kao što svi dobro znamo, mandarine su veoma bogate vtaminom C, antioksidantom , koji sprečava hemikalije da oštećuju zdrave ćelije u organizmu, a pored toga održavaju imunitet snažnim i zdravim. Mandarine su i bogat izvor vitamina A kao i B kompleksa vitamina.

Mi vam toplo preporučujemo da dan započnete zdravim zelenim smoothijem sa mandarinama koji sadrži svega tri glavna sastojka.

4359152720_f73a9b9377_z

Potrebni sastojci:

  • 2-3 mandarine
  • 1 šolja listova kelja, raštana ili spanaća
  • ½ avokada
  • Nekoliko jagoda
  • Voda

Za početak u blender sipajte mandarine i miksajte dok se u potpunosti ne pretvore u sok, zatim dodajte avokado i jagode pa na kraju zeleniš. Po potrebi dodajte vode samo da se sve lepo izblenda. Popijte odmah.

Mandarine su sjajne i za razne salate, a možete ih stavljati kako u one slatke – voćne tako i u slane. Pomešajte ih sa gorkim radičem ili potočarkom i dobićete divnu salatu za prazničnu trpezu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar