Menu 

Biftek je jedan od najkvalitetnijih komada mesa, rezervisan je za posebne prilike i treba da se priprema sa posebnom pažnjom jer je tanka linija između senzacije i propasti kad je ova vrsta mesa u pitanju. Donosimo najvažnije savete za pripremu savršenog bifteka ili odreska.

Da razjasnimo, priprema savršenog goveđeg odreska je više nego jedostavna i što više komplikujete to će rezultat biti lošiji, ali činjenica je da postoji nekoliko jednostavnh pravila kojih se morate pridržavati.  Krenimo redom.

Način pripreme. Odrezak bi trebalo pripremati isljučivo na tavi ili na roštilju i to na naglo, dinstanje i kuvanje u gulašu jednostavno ne dolazi u obzir. Obratite pažnju na to koliko masnoća, odnosno koliko belih linija ima u vašem bifteku i time se vodite kad ga budete pripremali.

6688989961_3a74da45ed_z

Najbolji komadi mesa za odrezak. Kada kupujete meso onda treba da znate koji tačno komad želite. Za odrezak su najbolji pečenica, pisanica i file mignon. Koji god komad kupite nećete pogrešiti. Kod ovih komada mesa nije potrebno da postoji masnoća jer su dovoljno mekani sami po sebi i zato su nešto skuplji. S druge strane postoje nešto tvrđi delovi mesa kod kojih je potrebno da bude nešto masnoće da ne bi bili previše tvrdi. Tu se na prvom mestu misli na deo oko rebara, t-bone odrezak i strip odrezak. To su nešto jeftiniji delovi mesa koji mogu biti veoma ukusni ako u sebi imaju dovoljno masnoće. Uprkos tome ove komade mesa ne možete tek tako pripremati na roštilju i da bi bili mekani treba im nešto komplikovanija priprema.

5916084545_cb19666871_z

Marinade. Marinade ne samo da će dati neophodan ukus već će na neki način omekšati nešto tvrđe komade mesa. U marinade obično stavite dosta soli i neke kiseline koji će dodatno omekšati meso. Kad su u pitanju kvalitetniji i mekši komadi mesa marinade su zadužene samo za ukus i nemojte ih predugo držati na mesu.

Kako peći meso. Postoje dva načina koja možete koristiti kad je u pitanju pečenje. Prvi je taj da meso stavite na jako vruću tavu i ostavite da se prži dok se ne napravi lepa korica, nakon toga okrenete stavite komadić putera i dovršite u rerni na 150C dok unutrašnjost mesa ne dostigne temperaturu od 48C i to za srednje pečen odrezak.

Drugi način je da odrezak pečete na niskoj temperaturi gotovo do kraja, a onda ga završite na vreloj tavi uz začine i puter.

3899207016_6c098b15c2_z

Najvažniji saveti

  • Pre nego ispečete meso, posolite ga sa obe strane i ostavite na sobnoj temperaturi oko 40 minuta.
  • Uvek ostavite meso da odmori pre posluživanja da sokovi ne bi iscurili.
  • Tava mora biti dobro zagrejana, gotovo da puši pre nego stavite meso.

Temperatura mesa prema načinu pečenja

  • Slabo pečen odrezak: 46 – 48C
  • Srednje slabo: 48 – 54C
  • Srednje: 60C
  • Srednje jako: 65C
  • Dobro pečen odrezak: 70C
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar